Посол: Щоб усунути загрозу від Чорноморського флоту, Україні необхідно підписати з Росією 10 угод

25 серпня 11:04

Україні та Росії потрібно підписати близько 10 угод, які регламентуватимуть базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

 

Про це сказав надзвичайний та повноважний посол України в Росії Володимир Єльченко, відповідаючи на питання, чи не є продовження базування Чорноморського флоту в Севастополі ще на 25 років загрозою територіальної цілісності України.

«Якщо в самому перебуванні Чорноморського флоту Росії у всіх його елементах навести лад, то це не буде загрожувати нашій територіальній цілісності. І така робота зараз якраз проводиться. Нам потрібно підписати ще приблизно з десяток різноманітних угод, які б створили абсолютно надійну юридичну базу перебування флоту», - сказав В.Єльченко.

Він підкреслив, що на сьогодні вже майже підготовано й під час найближчого засідання Українсько-російської міждержавної комісії підписано дві угоди щодо Чорноморського флоту. Одна регулює режим і порядок перебування військовослужбовців флоту поза межами їхньої дислокації, а друга - спільні дії в боротьбі зі стихійними лихами, додав він.

За словами В.Єльченка, не вирішено ще питання використання маяків, інфраструктури ЧФ і модернізації озброєнь.

«От коли ми це все остаточно врегулюємо - а ця робота наближається до завершення, тоді розмови про загрозу і небезпеку ЧФ відпадуть», - впевнений він.

В.Єльченко наголосив, що в світі є багато прикладів, коли іноземні бази розташовано на територіях інших країн, і якщо це врегульовано юридично, то жодних побоювань не буде.