Посол Німеччини: Дискусія на тему санкцій ще не дуже широка, але динаміку спрогнозувати важко

21 жовтня 13:54

Деякі голоси у Євросоюзі закликають до запровадження точкових санкцій проти конкретних українських посадових осіб, помічених у порушеннях правосуддя, демократичних норм, прав та свобод громадян.

 

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гамзьот.

«Наразі дискусія на цю тему ще не дуже широка, але динаміку політичних процесів не завжди можна спрогнозувати, - пояснив дипломат. - Нам слід намагатися не потрапити у зачароване коло санкцій, вимог та згортання переговорів. Правда, наступний важливий крок наближення до ЄС зможе відбутися лише у тому разі, якщо ЄС переконається, що рівень правової державності відповідає певним стандартам, що тиск на опозиційні сили не зростає, що забезпечується дотримання свободи преси та свободи слова і що буде проведено вільні вибори, на яких опозиція отримає можливість вступити у рівноправну конкурентну боротьбу з урядом. За всіма цими пунктами поки що є сумніви».

На думку посла, все це робить відтермінування підписання Угоди про асоціацію можливим, «а нині ще й, швидше, імовірним».

«Жаль лише, що від зволікання процесу підписання Угоди про асоціацію постраждає, зрозуміло, насамперед населення України, оскільки метою, звичайно, є включення України у сферу добробуту ЄС та сприяння з допомогою Угоди про вільну торгівлю подальшому розвиткові країни на засадах ринкової економіки. Але я все ж таки сподіваюся, що Угоду про асоціацію буде виведено на фінальну стадію», - додав дипломат.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в інтерв’ю Тетяни Силіної з Ганс-Юргеном Гамзьотом.