Посол України при ООН має намір домогтися введення миротворців у Донбас

04 сiчня 07:30

Крім Росії, ідею розміщення миротворців у Донбасі не підтримують і деякі інші держави-члени Радбезу ООН.

 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Київ хоче домогтися розгляду можливого розгортання миротворчої місії в Донбасі.

"У нас є певний план дій, і ми знаємо, що будемо робити в першу чергу. Так чи інакше, це буде пов'язано із ситуацією на Донбасі. А саме - у контексті можливого розгортання миротворчої місії на сході України. Як ви знаєте, поки що ця ініціатива блокується Росією. Але ми будемо намагатися знайти підходи, щоб вирішити дане питання", - сказав Єльченко.

Проте він зазначив, що переговорний процес в ООН з цього приводу ще не почався.

"Навіть якщо нам вдасться домогтися згоди на розгляд цієї теми в рамках Ради Безпеки, нам потрібно буде пройти ще дуже довгий шлях...Від початку переговорів до розгортання місії, як показує практика ООН, проходять місяці. Так що цей процес буде довгим. Для початку нам необхідно хоча б запустити переговорний процес з цього питання в рамках ООН", - зазначив Єльченко.

Він підкреслив, що крім Росії є деякі країни-члени Радбезу ООН, які не підтримують ідею миротворчої місії в Донбасі.

"Я не буду говорити назви конкретних держав. Можу сказати лише, що мова йде про деяких членів Ради Безпеки ООН, у тому числі тих, які є найбільшими платниками до бюджету організації. Їхня позиція пов'язана з тим, що можлива миротворча місія в Україні буде дуже багато коштувати бюджету ООН... Але крім цього існує якась невпевненість, що місія ООН зможе діяти більш ефективно, ніж вже розгорнута в Україні моніторингова місія ОБСЄ", - додав Володимир Єльченко.

9 грудня президент Петро Порошенко призначив Володимира Єльченка постійним представником України при Організації Об'єднаних Націй. На цій посаді Єльченко змінив Юрія Сергєєва, який був представником України при ООН з 2007 року. З 2014 року новопризначений посол України в ООН перебував в Україні - після агресії РФ Київ відкликав посла, знизивши рівень свого представництва у РФ.

Питання про направлення до України миротворчого контингенту ООН та ЄС активно обговорюється з 18 лютого 2015 року, коли на засіданні РНБО України було ухвалене відповідне рішення. Жодних конкретних кроків досі зроблено не було.