Порошенко підкреслив важливість юридичного визнання Росії стороною Мінських угод

21 квiтня 12:22

Гаазький суд закликав Росію до повного виконання "Мінська", - зазначив президент.

 

Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських угод, визнавши її стороною Мінського процесу, а не посередником. Визнання даного факту в суді є першою юридичною, а не політичною оцінкою подібного роду, заявив президент України Петро Порошенко.

Як повідомляє прес-служба Президента України, відповідну оцінку рішення суду ООН Порошенко озвучив в ході наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, заступником голови АП Костянтином Єлісєєвим та заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль.

"Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як із самого початку вона намагалась себе представити. Визнання цього, наголошую, є не політична оцінка, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас", - зазначив президент.

Порошенко підкреслив, що політична оцінка російської агресії не раз була дана у багатьох документах, зокрема – в рішеннях ПАРЄ, Ради Європи, Європарламенту та багатьох інших міжнародних організацій.

"На моє глибоке переконання, також унікальність цієї ситуації і в тому, що коли буде прийнято рішення (Міжнародного суду ООН – ред.), воно не потребує ніякого додаткового голосування – ані Генеральної асамблеї ООН, ані Ради безпеки ООН. Це рішення прямої дії, воно має виконуватись будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, що наважиться ігнорувати зазначене рішення", - підкреслив президент.

Нагадаємо, 6 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України, що вимагає притягнути до відповідальності Росію "за підтримку терористів" на сході України та за дискримінаційні дії в Криму.

Україна звинувачує Росію в порушенні двох конвенцій ООН, учасниками яких є обидві країни - міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму у зв'язку з підтримкою терористів в Донбасі, та міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації у зв'язку з порушенням прав та переслідування кримських татар та українців на півострові.

19 квітня Міжнародний суд ООН в Гаазі відмовив у тимчасових заходи проти Росії за позовом України щодо фінансування тероризму в Донбасі і порушення прав людини в анексованому Криму. Зокрема, суд вирішив, що відповідно до Конвенції по боротьбі з фінансуванням тероризму, підстав для цього немає.

В той же час, Суд погодився введення тимчасових заходів у питанні дискримінаціїнаціональних меншин у Криму.

Детальніше про важливість рішення Міжнародного суду ООН читайте в статті Володимира Кравченка "Україна vs Росія: перший раунд - розвідка боєм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".