Помилувані білоруські опозиціонери вийшли на свободу

15 серпня 10:43

Дев'ять учасників мінських заворушень у грудні 2010 року, яких помилував президент Білорусі Олександр Лукашенко, вийшли на свободу.

 

Нагадаємо: підозрюваними в кримінальній справі про масові заворушення в Мінську в день виборів президента країни 19 грудня проходить 22 особи: сім кандидатів у президенти, двоє з яких поки залишаються на волі, а також політики, громадські діячі та журналісти.

27 квітня в Мінську розпочався суд над екс-кандидатом у президенти Білорусі Андрієм Санніковим.

Лідера громадської кампанії «Європейська Білорусь» звинувачують за 293-ю статею Кримінального кодексу Білорусі - організація масових заворушень. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Разом зі справою А. Саннікова розглядають справи молодіжних активістів Іллі Васильовича, Олега Гнедчика, Федора Мирзаянова, Володимира Єременка, яких звинувачують в участі у заворушеннях.

Як було повідомлено, за офіційними даними, Лукашенко набрав на виборах 79,65% голосів виборців.

Міжнародне співтовариство не визнає результатів цих виборів. 19 грудня 2010 на площі Незалежності в Мінську відбулися зіткнення представників опозиції з бійцями ОМОНу. Акцію опозиції жорстоко придушили спецназ МВС і бійці Внутрішніх військ РБ.

Після подій 19 грудня ЄС увів ряд санкцій проти офіційного Мінська. Брюссель, зокрема, вимагає звільнити політичних ув'язнених і покарати винних у застосуванні сили проти мирних демонстрантів.