Польські ЗМІ: Янукович ніколи не хотів звільнення Тимошенко

16 листопада 06:47

Президент України Віктор Янукович ніколи не хотів звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, а своїми заявами про необхідність декриміналізації статті, за якою її було засуджено, хоче лише виграти час для завершення перемовин щодо Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

 

Про це повідомляє веб-портал польського телеканалу новин TVN24, який визначив «темою дня» відмову Верховної Ради підтримати поправку до президентського законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності)» про виключення з Кримінального кодексу статті 365 (перевищення влади або службових повноважень), за якою Ю.Тимошенко засуджено до семи років позбавлення волі.

Журналісти телеканалу зазначають, що Партія регіонів відмовилася підтримати декриміналізацію, яку В.Янукович неодноразово обіцяв європейським політикам провести через парламент.

"Тепер потрібно чекати, що Янукович буде підкреслювати, що це суверенне рішення парламенту і депутатів його партії. Що він не може тиснути", - відзначає TVN24.

"У той же час ніякий не секрет, що незалежність прокуратури, судів і, звичайно, депутатів від Партії регіонів існує лише на папері", - вважають польські журналісти.

Телеканал нагадує, що В.Янукович вніс до Верховної Ради законопроект про декриміналізацію практично відразу після того, як на початку жовтня Ю.Тимошенко було засуджено до позбавлення волі. "Тоді, однак, почалася дивна гра. З одного боку, Янукович запевняв, що закон буде змінено, а з іншого, його партія саботувала законотворчу роботу", - зазначають журналісти.

TVN24 пояснює таку поведінку В.Януковича його бажанням завершити перемовини з Євросоюзом.

Нагадаємо, В.Янукович, коментуючи підсумки тристоронньої зустрічі з президентом Польщі Броніславом Коморовським і федеральним президентом Німеччини Крістіаном Вульфом у вівторок у Вроцлаві, заявив, що не береться прогнозувати, чи дійдуть до суду кримінальні справи, які в даний час розслідуються щодо екс-прем'єра Ю.Тимошенко.