Польща закликала Лукашенка не брати приклад з Мубарака і передати владу мирно

03 серпня 09:12

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю Financial Times закликав Олександра Лукашенка почати переговори про передання влади мирними засобами і не брати приклад з Мубарака і Каддафі.

 

«Причина економічних негараздів та політичної ізоляції Білорусі - система «луканоміки» в економіці і політичній сфері. На мій погляд, предмет дискусії з Лукашенком - перехід Білорусі до демократії і відставка самого Лукашенка, яка повинна здійснитися в упорядкованій формі», - заявив Р.Сікорський.

Він порадив О.Лукашенку брати приклад з Войцеха Ярузельського у 1989 році: той пішов у відставку, коли було досягнуто домовленості про проведення демократичних виборів.

Польща планує використовувати своє головування в ЄС для зміцнення зв'язків зі східними сусідами і відновлення руху до розширення Євросоюзу, підкреслив Сікорський. За його словами, є хороші шанси на підписання угод про асоціацію та вільну торгівлю з Україною до кінця року. Польща сподівається, що у вересні ЄС почне переговори про подібні угоди з Грузією і Молдовою. Шанс отримати кандидатський статус є у Сербії, вважає Сікорський. Ці кроки допоможуть розвіяти відчуття, що боргову кризу в ЄС породила «втома від розширення».

Підтримку молодих демократій у Північній Африці Сікорський вважає не менш важливим завданням ЄС, ніж зв'язки зі східними сусідами. «Думаю, у минулому ми недостатньо підтримували демократизацію», - додав він. Польща запропонувала створити Європейський фонд демократії для підтримки громадянського суспільства та урядів реформаторів, нагадав міністр.