Політологи помітили відсутність харизми у регіоналів

17 сiчня 12:50

Партія регіонів зіткнулася з проблемою лідерів перед парламентськими виборами 2012 року, вважають політологи.

 

Директор центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначив, що регіонали зіткнулися з тим, що у партії немає яскравих, харизматичних особистостей.

«У Партії регіонів є проблема з тим, хто очолить список на виборах у 2012 році», - заявив В.Фесенко на прес-конференції у вівторок, 17 січня.

«Проблема у тому, кого поставити першим номером у списку: Микола Азаров з низьким рейтингом, відсутністю харизми, непублічний Андрій Клюєв, публічний, але дуже своєрідний Борис Колесніков...Кого ставити?» - сказав В.Фесенко.

Підтримав свого колегу і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«За 2007-2012 роки Партія регіонів стає просто партією-кланом, партією влади і перетворює державу на державу-клан. Закриту, без публічних персон», - сказав В.Карасьов.

«Якщо там і є певні персони, то я б назвав їх не харизматичними лідерами, а такими штатними спікерами, публічними приставками до партії. Такі люди-гаджети, завдання яких тільки озвучувати те, що вже написано у штабі», - сказав експерт.

«Здається, перед виборами 2012 року Партія регіонів стикається з проблемою серйозних лідерів, які могли б очолити список», - вважає він.

«Партія регіонів зіткнулася сьогодні з кризою публічності», - додав В.Карасьов.

Він також зазначив, що у цьому є і «хороша новина», оскільки ця ситуація показала неможливість демонтувати демократичну систему, публічну сферу в Україні.

«Якщо б можна було демонтувати демократичну систему, у Партії регіонів не було б жодних проблем. Просто взяли б і виграли вибори без яскравих спікерів і харизматичних лідерів», - зазначив він.

Нагадаємо, що за даними останніх соцопитувань, Партія регіонів втратила лідерство серед партій. Її лідери Віктор Янукович та Микола Азаров очолили рейтинг розчарувань 2011 року.