Покарання за наклеп планую вводити тільки після оцінки експертів, - Чепак

22 березня 07:55

Всі ініціативи щодо запровадження кримінальної відповідальності за наклеп повинні проходити широке обговорення.

 

Прес–секретар президента Дарка Чепак вважає, що законодавчі ініціативи про відповідальність за наклеп повинні оцінювати експертні організації.

"Я хочу звернути увагу всіх можливих ініціаторів законодавчих ініціатив у цьому напрямку на важливість обговорення всіх деталей таких законопроектів у першу чергу з громадськими організаціями, міжнародним експертним середовищем, експертами всередині України", - наголосила речник президента, яку цитує прес-служба глави держави.

Вона також підкреслила, що будь-які зміни в області законодавства, що стосуються медіа, повинні впроваджуватися тільки після широкого експертного обговорення.

Нагадаємо, Верховна Рада 18 вересня 2012 року прийняла в першому читанні законопроект про наклеп авторства народного депутата фракції Партії регіонів Віталія Журавського. Він передбачав введення кримінальної відповідальності за наклеп. ОБСЄ, Рада Європи, Єврокомісія і ряд євродепутатів розкритикували документ і закликали Раду відмовитися від цієї ідеї. В Інтернеті стартувала масштабна акція протесту журналістів - більше трьох десятків вітчизняних ЗМІ виступили проти ідеї саджати людей у в'язницю за наклеп. Міжнародна федерація журналістів та її європейський підрозділ також засудили законопроект. У жовтні парламент скасував схвалений у першому читанні проект.

18 березня 2013 року Кузьмін у статті для газети "Закон і бізнес" написав: "Вважаю за доцільне запропонувати з метою практичного вирішення проблеми внести статтю про дифамацію (публічне розповсюдження реальних або вигаданих відомостей, що принижують честь, гідність та ділову репутацію, - ред.) у Кодекс про кримінальны злочини, прийняття якого, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, можна очікувати на початку 2014 року". !zn

Читайте також:

Freedom House розкритикувала законопроект про наклеп

Єфремов вважає, що Партія регіонів підтримає скасування закону про наклеп

Журналісти Білорусі "на своєму гіркому досвіді" застерегли українських колег