Похибка даних Національного екзит-полу не перевищуватиме 1,3%

03 вересня 10:42

Під час Національного екзит-полу буде застосовуватися методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов та істотно підвищує надійність даних. Оголосять перші результати вже о 20:00, відразу після закриття виборчих дільниць на парламентських виборах.

 

Консорціум «Національний екзит-пол 2012», в який увійшли фонд «Демократичні ініціативи», КМІС і Центр Разумкова, на парламентських виборах 28 жовтня опитає 16,5 тис. осіб на виході з 300 виборчих дільниць по всій Україні.

Як повідомляє прес-служба фонду «Демократичні ініціативи», на кожній виборчій дільниці буде працювати 2-3 людини, всього буде задіяно близько 700 інтерв'юерів, які пройдуть спеціальне навчання.

Статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищить 1,3%. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, проведених за такою самою методологією, очікується, що помилка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів і буде в межах 0,5-1% для інших партій. «На дострокових парламентських виборах 2007 року максимальна помилка вибірки для всіх партій не перевищувала 1,1%», - наголошується у повідомленні.

В ході екзит-полу буде застосовуватися методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов та істотно підвищує надійність даних. Суть методики полягає в тому, що під час проведення опитування замість прямого запитання «Скажіть, за кого ви проголосували?», респондент сам заповнює анкету, яка починається з цього питання. Окрім цього, анкета містить питання про стать, вікову групу, освіту, а також час ухвалення рішення, за кого голосувати. При цьому респонденти попросять заповнити демографічні питання, але вкажуть, що це не обов'язково.

Оприлюднити результати планується три рази: відразу після закриття виборчих дільниць, 28 жовтня, о 20:00 на основі даних, зібраних за дві години до закриття дільниць; через 3 години після закриття дільниць, о 23:00 з додаванням даних, зібраних на дільницях, де робота тривала до закриття (також продиктованих по телефону); деталізований звіт через 5-7 днів після отримання паперових анкет. !zn

Читайте також:

Екзит-пол для України та «екзот-пол» для Путіна

GfK подає до суду на Добкіна за спотворення даних

Заява Консорціуму з проведення Національного екзит-полу'2004

В України немає грошей на національний екзит-пол