План Порошенка для Донбасу підтримають ПР і КПУ - джерело

15 вересня 23:02

"Батьківщина" і "Свобода" президентський закон про особливий статус для окупованої частини Донбасу не підтримуватимуть.

 

За даними джерел ZN.UA з Адміністрації президента, консультації з фракціями у Верховній Раді показали, що в парламенті вистачить голосів для прийняття внесеного 15 вересня Петром Порошенком законопроекту про особливий статус для окупованої частини Донбасу.

Як повідомили джерела, пропозиції президента підтримають депутати фракцій Партії регіонів і УЛАРу, група "Економічний розвиток" Віталія Хомутинника і група "Суверенна європейська Україна" Ігоря Єремєєва, депутати від Компартії, а також позафракційні мажоритарники, які входять до орбіту Порошенко.

Поки що дискутують, чи голосувати за законопроект, соратники Яценюка.

Не підтримає закон фракція "Батьківщини", ВО "Свободи", Анатолій Гриценко і ще два депутати від партії "Громадянська позиція", а також Олег Ляшко.

Переговори з фракціями тривають, і, за інформацією джерела, триватимуть до ранку.

Таки чином, за підрахунками ZN.UA навіть без голосів близьких до Яценюка депутатів за президентський законопроект набереться не менше 230 голосів "за".

Як відомо, перед прийняттям "особливого статусу" для Донбасу Рада в закритому режимі заслухає інформацію від Генштабу.

Варто відзначити, що форма закритого засідання не передбачає роздруківку поіменного голосування. Саме тому вона була обрана, повідомило джерело в керівництві Верховної Ради, тому що багатьом мажоритарникам, які йдуть по Києву, західній Україні і в центрі України, буде соромно або дуже накладно зізнатися своїм виборцям, що вони голосували за цей законопроект.

Нагадаємо, Петро Порошенко вніс у парламент законопроект, яким запропонував Донбасу особливий порядок самоврядування на три роки.

Законом запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, передбачається проведення місцевих виборів у цьому регіоні, а також дається гарантія "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей".

В законопроекті, крім того, є гарантовані захищені статті фінансування Донбасу, які не можуть бути скасовані або урізані при будь-якому секвестрi бюджету.

Крім цього, місцеві Ради, які будуть обрані, не можуть бути розпущені протягом 3 років, що суперечить Конституції України.!zn