Пивовари протестують проти закону про мови - не готові перекласти етикетки російською

02 серпня 15:14

Скандальний закон про мови вимагає двомовні етикетки на товарах в областях з регіональною російською мовою. Пивовари вважають, що це призведе до плутанини, корупції і тиску на підприємництво.

 

Компанія «Укрпиво» ​​(Київ), що об'єднує близько 80% виробників пива в Україні, вважає неможливим перехід на багатомовне маркування товарів у передбачений законом про мовну політику термін. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Компанія стурбована статею 26 частини 3 закону про мовну політику, яка передбачає маркування товарів та інструкції до їх використання на регіональній мові.

Виконання виробниками вищеназваної норми закону, на думку «Укрпива», вимагає радикальних змін у виробничих, логістичних та бізнес-процесах. Вітчизняні товаровиробники через це зазнають багатомільйонних збитків.

Крім того, регіональними мовами, згідно з чинним законодавством, можуть бути мови територіальних громад не тільки великих адміністративних утворень, але й окремих районних центрів, міст, сіл тощо. Виходячи з цього, компанії повинні будуть додатково маркувати продукцію певною мовою для тільки одного району чи навіть села. Таким чином, з точки зору організації бізнес-процесів, адміністрування самої процедури від виготовлення до збуту товару з маркуванням регіональними мовами є практично неможливим, відзначають пивовари.

Більшість компаній повинні будуть відкликати і списати величезні обсяги готової продукції і, можливо, навіть зупинити виробництво і продаж товарів у зв'язку з відсутністю належного маркування.

Крім фінансових збитків дана норма неминуче призведе до великої кількості порушень у зв'язку з неконтрольованим переміщенням продукції з одного регіону в інший, а також до розвитку корупції і тиску на підприємництво.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 липня прийняла ініційований Партією регіонів законопроект «Про засади державної мовної політики», що вводить офіційну двомовність у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон
«Про засади державної мовної політики». Президент України Янукович заявив, що підпише закон після вивчення його експертами. !zn

Читайте також:

Новий закон про мови надає українській статус нижчий, ніж за радянських часів

Литвин вирішив звернутися до Януковича з приводу мовного закону

Янукович створив комісію з доопрацювання закону про мови

Ющенко сподівається вплинути на Януковича в питанні про мовний закон