Південна Корея звинуватила Північну у вбивствах активістів

10 жовтня 16:03

Південнокорейські дипломати звинувачують Північну Корею у переслідуванні та вбивствах цивільних активістів, які допомагають жителям КНДР втекти з країни. За їх словами, Північна Корея підсилає своїх таємних агентів, які роблять активістам смертельний укол отруйною голкою.

 

«Докази лише непрямі, але всі вони вказують на Північну Корею. Отруйна голка давно використовується Північною Кореєю в їх спецопераціях», - цитує Los Angeles Times Лі Донг-бака, представника південнокорейських спецслужб у відставці.

Видання наводить у приклад раптову смерть 46-річного священика Патріка Кіма, цивільного активіста, який допомагав громадянам КНДР тікати до Китаю. Кіму несподівано стало погано на зупинці таксі, він помер по дорозі в госпіталь. У його крові не вдалося знайти отруту, але лікарі вважають, що його могли отруїти спеціальним складом. Про це ж на умовах анонімності кажуть південнокорейські дипломати. Офіційний Сеул відкрито не звинувачує КНДР у вбивствах своїх громадян, щоб уникнути загострення конфлікту між країнами, пояснює газета.

На наступний день схожий випадок стався в Китаї з іншим південнокорейським активістом. Його вдалося врятувати. Пізніше активіст розповів, як під час раптового нападу він почув як людина, що стояла за ним, по-китайськи попросила пробачення.

У середині вересня південнокорейські спецслужби оголошували про арешт громадянина КНДР, який нібито планував схожу атаку - з отруйною голкою - в Сеулі. Він повинен був усунути громадянського активіста Парку Сунг-хака, який на надувних кулях сплавляв у Північну Корею антирежимні матеріали по річці через демілітаризовану зону. Як пише газета, парафіяни євангелістської церкви в Південній Кореї таким чином переправляють у КНДР Біблію та матеріали, що компрометують Кім Чен Іра.