Питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони може бути вирішено до вересня 2012 року

26 квiтня 06:08

Європейські лідери згодні з тим, що і Болгарія, і Румунія виконали всі необхідні умови для приєднання до Шенгенської зони.

 

Питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської угоди може бути вирішено вже до вересня 2012 року. Про це повідомив на прес-конференції у столиці Болгарії - Софії голова Євроради Херман ван Ромпей.

Європейські лідери згодні з тим, що і Болгарія, і Румунія виконали всі необхідні умови для приєднання до Шенгенської зони. Це питання вже було обговорено у березні і ЄС повернеться до нього у вересні поточного року", - повідомив ван Ромпей.

За його словами, приєднання нових членів до Шенгенської угоди пройде у два етапи: спочатку під дію договору потраплять повітряні та морські кордони, а потім - сухопутні. Дану пропозицію, повідомив ван Ромпей, було внесено Францією і Німеччиною і підтримано іншими учасниками ЄС.

Раніше ЄС відкладав прийняття рішення про входження Болгарії та Румунії до Шенгенської зони.

Шенгенська угода - угода про скасування паспортно-візового контролю на кордонах низки держав Європейського союзу, спочатку підписана 14 червня 1985 року п'ятьма європейськими державами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією і Німеччиною). Вона набула чинності 26 березня 1995 року, а 1 травня 1999 року її було змінено Шенгенським законодавством ЄС.

В даний час Шенгенський простір охоплює 25 країн, на території яких проживають близько 400 мільйонів жителів.

Останнім часом низка країн, насамперед Греція, відчувають труднощі з захистом зовнішніх кордонів. Це створює проблеми для інших партнерів з ЄС, бо нелегальні іммігранти, які опинилися в одній з країн Шенгену, в принципі можуть безперешкодно переміщатися по всьому простору.

У зв'язку з цим Німеччина та Франція розглядають можливість тимчасового відновлення прикордонного контролю у Шенгенському просторі. !zn

Читайте також:

Німеччина і Франція готуються відновити прикордонний контроль

Грищенко у Нідерландах попросив скасувати візи для українців

Через нелегалів Грецію виганяють з Шенгенської зони


Саркозі пригрозив виходом Франції з Шенгену через іммігрантів