Питання про помилування ув'язнених регулює тільки Янукович, - захист Луценка

03 квiтня 07:34

Адвокат Луценка вважає, що президент України може помилувати його підзахисного шляхом внесення змін до закону про помилування.

 

За словами адвоката Юрія Луценка Олексія Баганця, Віктор Янукович може помилувати екс-міністра, якщо внесе зміни до указу глави держави про помилування.

"Інститут помилування законом України не врегульований. Існує тільки указ президента, який регулює мотиви, у зв'язку з якими може застосовуватися помилування. У цьому указі тільки підсудний може звертатися за помилуванням", - сказав адвокат Луценка Олексій Баганець.

На його думку, президент України може помилувати Луценка. "Якщо він сам видав указ, я вважаю, що він може внести відповідні зміни", - сказав він.

За його словами, це буде один з виходів для виконання тих умов, які Євросоюз поставив перед Україною. "Луценко, наскільки я знаю, не планує звертатися за помилуванням", - сказав захисник.

Також Баганець підкреслив, що у разі помилування Луценка президентом, екс-міністра "ніхто не буде запитувати". "Якщо буде указ президента, це буде підставою для звільнення Луценка від відбування покарання. Навіть якщо він буде чіплятися за виправну колонію, то його силоміць звідти винесуть", - резюмував адвокат.

Раніше Олексій Баганець заявив, що не вірить, що Вищий спецсуд України задовольнить касаційну скаргу екс-міністра на рішення Печерського райсуду Києва, який засудив його до чотирирічного ув'язнення.

Як повідомлялося, у вівторок, 2 квітня, Вищий спецсуд України з розгляду цивільних і кримінальних справ почав розглядати касаційну скаргу захисту екс-глави МВС Луценка на вирок Печерського районного суду Києва, згодом підтверджений апеляційною інстанцією з посадових злочинів Луценка.

Адвокат екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Олексій Баганець вважає, що його підзахисний 2 квітня не буде звільненийз під варти за рішенням суду касаційної інстанції.

У свою чергу адвокат Валентина Теличенко вважає, що Вищий спецсуд має кілька можливостей звільнити Юрія Луценка від відбування покарання. На її думку, рішення у справі Луценка або підтвердить наміри України щодо євроінтеграції, або поховає останні надії на те, що в листопаді у Вільнюсі Угоду про асоціацію з ЄС буде підписано. "Очевидно, красномовним сигналом українського бажання асоціюватися з ЄС було б скасування вироку. Але навряд чи це відбудеться, думаю, на це ніхто не розраховує", - сказала Теличенко.

27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним у скоєнні посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив чинним цей вирок.

Окрім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка і засудив до 2 років обмеження свободи. Апеляція залишила чинним цей вирок. Розгляд касації призначено на 4 квітня 2013 року.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду він був заарештований.

Екс-глава МВС відбуває покарання за скоєння низки посадових злочинів у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

Читайте також:

Адвокат Луценка не розраховує на звільнення екс-міністра 2 квітня

Наступного тижня Вищий спецсуд може звільнити Луценка, - адвокат

У пенітенціарній службі порадили Луценку зайнятися здоров'ям, а не політикою