Під стінами Ради зібралися близько тисячі захисників української мови (фото)

24 травня 12:53

До акції протесту приєдналися відомі письменники, музиканти, актори й народні депутати. Активісти тримають плакати з гаслами «Даєш феню - першій державній!», «Єдина нація, єдина державна мова - українська».

 

Біля Верховної Ради близько тисячі людей протестують проти прийняття закону «Про основи державної мовної політики», який зрівнює російську мову з державною у половині областей України.Представники громадськості розмістилися навколо будівлі парламенту. В руках у протестуючих футбольні атрибути: м'ячі, дудки, а також барабани.Активісти тримають плакати з гаслами «Даєш феню - першій державній!», «Єдина нація, єдина державна мова - українська».До акції протесту приєдналися також відомі письменники, музиканти, актори й народні депутати. Серед них письменники брати Капранови, Ірена Карпа, лідер гурту ТНМК Фагот, Сергій Фоменко з гурту «Мандри», актриса Ірма Вітовська тощо.Читайте: Регіонали запланували прийняти закон про російську мову в цілому вже сьогодні«Ви думаєте, що ми не розуміємо що відбувається? Як тільки починаються пристойні крадіжки, пацани починають красти, відразу у вас падає мораль і починаються спекуляції на тему мови», - зазначила у своєму виступі Карпа.«Їм нічого сказати: вони провалили повністю всі свої реформи, вони розповідали, що піднімуть Донбас, піднімуть Київ, зроблять все добре. Ми ж бачимо, яке поліпшення відбулося, тому ці політичні лузери і придумали цей законопроект», - сказав музикант Фоменко.Організатори акції протесту під ВР просять людей не розходитися. Вони закликали присутніх запросити рідних і знайомих прийти під парламент відстоювати право говорити рідною мовою. «Якщо ми втратимо мову, ми втратимо країну», - заявили активісти.Однак перед початком акції між протестуючими виник невеликий конфлікт. Так, представники громадських організацій відмовилися пропустити під будівлю Верховної Ради людей під прапорами БЮТ.Таким чином бютівці розмістилися на протилежному боці дороги.

Фото "Української правди"Зазначимо, парламентська більшість має намір прийняти закон про регіональні мови, який зрівнює російську мову з державною в половині областей України, в першому читанні і в цілому вже на засіданні в четвер, 24 травня.За інформацією ZN.UA, сьогодні в будівлі парламенту перебував глава виборчого штабу Партії регіонів Андрій Клюєв, який мав забезпечити успіх голосування, оскільки ще в середу в Раді не було необхідних 226 голосів за закон. !znЧитайте також:Литвин за єдину державну мову, але робить для цього, «менше ніж потрібно»Партія регіонів запевнила, що російська мова не стане в Україні другою державноюУ ситуації зі статусом російської мови Тимошенко тішить, що Янукович не виконує обіцяного