Під закон про люстрацію підпадає один мільйон чиновників і міліціонерів

17 вересня 13:31

Міністерство юстиції невідкладно сформує єдиний державний реєстр осіб, щодо яких стосується закон про люстрацію.

 

Під дію закону про люстрацію, ухваленого напередодні Верховною Радою, потрапляє вся вертикаль української влади, повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"За нашими підрахунками, під дію цього закону підпадає близько 1 млн різного роду чиновників, держслужбовців, співробітників правоохоронних органів", - сказав Яценюк на засіданні уряду.

Для виконання цього документа прем'єр доручив створити комісію з перевірки діючих членів Кабміну та заступників міністрів, а також всіх керівників органів центральної виконавчої влади на предмет відповідності закону про люстрацію.

Також прем'єр доручив Міністерству юстиції невідкладно сформувати єдиний державний реєстр осіб, щодо яких стосується люстрація, а керівникам центральних органів виконавчої влади невідкладно створити комісії з люстрації в кожному міністерстві.

Також, за словами Яценюка, буде створено громадську раду з люстрації при Міністерстві юстиції.

Як повідомлялося, прийнятий 15 вересня Верховною Радою закон №4359а "Про очищення влади" припускає люстрацію осіб, які займали вищі посади в органах виконавчої та судової влади в період президентства Віктора Януковича, силовиків, які керували територіальними органами МВС і СБУ під час Майдану, та інших дискредитували себе держслужбовців.

У той же час, закон не поширюватиметься на виборні посади, такі як депутати, уповноважений з прав людини, конституційні судді. Люстрації також не підлягає президент України (хоча на Януковича цей закон поширюється). !zn