Партія регіонів запевнила, що російська мова не стане в Україні другою державною

24 травня 11:30

Російська мова не отримає в Україні статусу другої державної тому, що для цього необхідно міняти Конституцію.

 

Закон про російську мову як другу державну в Україні прийнято не буде. Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи майбутній розгляд закону.

«У нас немає у перспективі найближчим часом прийняти російську мову як другу державну, тому, що для цього необхідно міняти Конституцію. Для того, щоб змінити Конституцію, необхідно 300 голосів у залі. Тому приймається той законопроект, в якому державною мовою визначено українську мову», - сказав він.

Єфремов підкреслив, що ніяких загроз українській мові цей закон не несе.

За його словами, у четвер парламент розгляне всі підготовлені законопроекти з мовної проблеми.

Як повідомлялося, народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко в серпні 2011 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про засади державної мовної політики» № 9073, який передбачає використання регіональних мов нарівні з державною.

У пояснювальній записці наголошується, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях України - там, де російська є рідною для, як мінімум, 10% населення - у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві і Севастополі; кримсько-татарська - в АР Крим, угорська - в Закарпатській області, румунська - у Чернівецькій.

Автори законопроекту пропонують передбачити офіційну публікацію актів вищих органів державної влади українською і російською мовами, регіональними або мовами нацменшин. При цьому держава зобов'язується гарантувати жителям певної території надання адмінпослуг не тільки державною українською мовою, а й регіональною або мовою нацменшин.

Телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, мовами міжнародного спілкування тощо.

Раніше президент Віктор Янукович заявив, що Україна найближчим часом прийме закон про дві державні мови - українську та російську. !zn

Читайте також:

Більше чверті українців підтримують надання російській мові статусу державної

«Партія регіонів» пропонує встановити статус російської мови як регіональної в половині областей України, - законопроект


Литвин за єдину державну мову, але робить для цього, «менше ніж потрібно»

У ситуації зі статусом російської мови Тимошенко тішить, що Янукович не виконує обіцяного