Партія регіонів намагається перенести вибори у Києві на 2015 рік, - опозиція

19 березня 12:16

Регіонали не голосуватимуть за призначення виборів у Києві до рішення КС, очікуючи, що суд визначить провести столичні вибори разом з черговими - тобто, восени 2015-го.

 

Партія регіонів збирає підписи під конституційним поданням про проведення виборів у Києві у 2015 році. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат з фракції "Батьківщина" Леонід Ємець.

"За інформацією від регіоналів, вони не будуть голосувати за проведення виборів у м. Києві (мера і ради), поки не отримають роз'яснення Конституційного суду щодо законної дати виборів. А заплановане рішення суду визначить, що оскільки чергові місцеві вибори в Україні заплановані на останній тиждень жовтня 2015 року, то і київські повинні пройти у цю дату", - пояснив Ємець.

Напередодні у Партії регіонів підтвердили, що підписалися під зверненням до Конституційного суду, щоб він дав роз'яснення з датою виборів мера столиці та Київради - втім, лише побічно згадуючи про перенесення виборів на 2015 рік.

Як заявив регіонал Вадим Колесніченко, якщо призначити вибори у Києві на 2 червня (як того вимагає опозиція), їх можуть визнати незаконними. По-перше, за його словами, це "суто процедурно" зробити неможливо, а по-друге, - вибори у Києві проводилися як позачергові, а за чинною Конституцією "вибори для всіх є черговими - в один і той же день по всій країні, голів і місцевих рад".

Як раніше писав оглядач DT.UA Юрій Ганущак, подібний "пробний камінь" був кинутий ще в лютому головою комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, регіоналом Давидом Жванією, який запропонував провести вибори в 2015 році - мовляв, "скільки там залишилося, та й грошей немає".

Термін повноважень будь-якого представницького органу може бути скорочено, але ніяк не продовжено. Нагадаємо, в кінці травня цього року закінчуються повноваження депутатів міської ради, обраних у 2008-му.

Мер столиці Леонід Черновецький достроково склав свої повноваження 1 червня 2012 року, і з липня його обов'язки виконує секретар Київради Галина Герега.

Таким чином, вже у червні будь-які рішення Київради, мера або навіть розпорядження голови КМДА стануть нелегітимними. !zn

Читайте також:

У ПР розповіли, навіщо опозиція хоче зробити Кличка мером

Яценюк стурбований відсутністю Кличка на спільних акціях опозиції

У ПР вважають акцію "Вставай, Україно!" передвиборчою кампанією Яценюка

Тягнибок готовий йти в мери Києва замість Кличка