Парламентський комітет з євроінтеграції схвалив проект заяви щодо угоди про асоціацію з ЄС

20 лютого 17:18

Під час засідання профільного комітету було відзначено, що в четвер Верховна Рада відкриє свою роботу, і цей проект заяви буде внесено до порядку денного сесії і розглянуто в цей же день.

 

Парламентський комітет з питань євроінтеграції більшістю голосів прийняв проект заяви Верховної Ради "Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом".

У проекті документа йдеться, що Верховна Рада "в рамках своїх повноважень забезпечить виконання рекомендацій щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, викладених у резолюціях Європейського парламенту і у висновках Ради ЄС, схвалених 10 грудня 2012 року на засіданні міністрів закордонних справ держав-членів ЄС".

У проекті документа наголошується, що, чекаючи позитивних результатів чергового саміту Україна - ЄС, запланованого на 25 лютого, і саміту Східного партнерства, запланованого на 28-29 листопада 2013 року, український парламент буде сприяти повноому виконанню погоджених з ЄС заходів, насамперед у рамках порядку денного асоціації між Україною та ЄС і Плану дій щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму для України, і забезпечить ратифікацію змін в Угоду між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз.

Український парламент також обіцяє активізувати діяльність щодо прийняття законів, спрямованих на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС, у тому числі передбачених відповідною загальнодержавною програмою адаптації законодавства України до законодавства ЄС, а також що належать до сфери реформування судової системи, системи кримінальної юстиції і виборчого законодавства.

Рада закликає ЄС і держави, які в нього входять: "Як тільки українська сторона продемонструє рішучі дії і відчутний прогрес у трьох сферах, визначених у висновках Ради Європейського Союзу, і виконає необхідні внутрішні процедури, забезпечити негайне підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, передбачивши можливість попереднього, ще до завершення процесу ратифікації всіма країнами-членами ЄС, застосування окремих її положень, зокрема щодо створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі".

Крім того, український парламент закликає ЄС забезпечити неухильне і повне виконання Угоди між Україною і Євросоюзом про спрощений порядок видачі віз з реалізацією прав громадян України на безперешкодне пересування по території Європейського Союзу, не принижуючи їхньої честі і гідності.

Під час засідання профільного комітету було відзначено, що в четвер Верховна Рада відкриє свою роботу, і цей проект заяви буде внесено до порядку денного сесії і розглянуто в цей же день. !zn

Читайте також:

Київ планує підписати після саміту Україна-ЄС чотири документи

Коморовський вмовлятиме Януковича зробити крок назустріч ЄС

Київ розраховує вже в цьому році створити ЗВТ і з Москвою, і з Європою