ПАРЄ: Українська влада навмисне провокує європейських політиків

18 листопада 07:46

На засіданні моніторингового комітету ПАРЄ обговорювалася можливість застосування санкцій до української влади.

 

Один зі співробітників секретаріату ПАРЄ зазначив, що «виглядає так, ніби українське керівництво навмисне провокує європейські політичні кола».

"Зобов’язання як не виконувалися, так і не виконуються роками. Обіцяли вдосконалити Кримінальний кодекс і не зробили. Не пустили доповідачів відвідати в СІЗО Тимошенко та Луценка. Обговорення нового виборчого закону зайшло у глухий кут. Така поведінка гарантовано веде до погіршення відносин", - вважає він.

Не лише депутатів з Моніторингового комітету, але й керівництво Ради Європи неприємно здивував той факт, що президент Янукович, вперше за всі роки членства України в міжнародній організації, не побажав зустрітися з доповідачками Маріеттою де Пурбе-Лундін та Майліс Репс.

У свою чергу міністр юстиції Олександр Лавринович, якого запрошували на засідання Моніторингового комітету, до Парижа не приїхав.

"Українські лідери копіюють російський стиль. Там також не люблять зустрічатися з доповідачами. Свідомо це робиться чи автоматично, не так і важливо. Але наслідки для Києва такі: його все більше й більше знову будуть асоціювати з Москвою", - припустив один з членів французької делегації.

Він уточнив, що якщо Україна надалі нехтуватиме власними зобов’язаннями перед Радою Європи і принципами верховенства права та поваги до свободи слова, комітет, можливо, запропонує символічні санкції проти Києва.

Це можуть бути і позбавлення української делегації права голосу на пленарних засіданнях ПАРЄ, і можливе призупинення членства, і зміна статусу з повноправного члена органіазції на спостерігача.

"Україна сьогодні стала однією з найбільших проблем ПАРЄ. Не те щоб у Росії або в Азербайджані ситуація принципово краща, але у цих країнах вона стабільно нехороша. В Україні ж негативні тенденції прогресують дуже швидко", - зазначив один із французьких депутатів.

На засіданні Моніторингового комітету було вирішено, що на початку січня доповідачки знову відвідають Україну й спробують поспілкуватися із керівництвом держави.

15 грудня комітет ще раз збереться у Парижі. На цей час проміжний звіт щодо України буде практично готовий. Його заплановано до обговорення на січневій сесії ПАРЄ 23-27 січня.