ПАРЄ шокована небажанням України виконувати рекомендації Ради Європи

29 березня 15:50

Заява глави українського МЗС про те, що Україна може не виконувати ні резолюції, ні рекомендації Ради Європи, стали абсолютною несподіванкою для представників ПАРЄ.

 

У Парламентській асамблеї Ради Європи заявили про небажання України виконувати рекомендації Ради Європи.

Про це сказала співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін на прес-конференції 29 березня в Києві.

«Ми щойно зустрічалися з міністром закордонних справ України, який висловив думку, що, по суті, Україна може робити все, що захоче і навіть не виконувати ні резолюції, ні рекомендації комітету (Ради Європи)», - сказала співдоповідач.

Вона зазначила, що «була шокована міністром закордонних справ (Костянтин Грищенко) і тим, як він це сказав».

За словами представника ПАРЄ, це було несподіванкою, оскільки на зустрічі з іншими представниками української влади було викладено інше бачення ситуації, що склалася. «Ця зустріч затьмарила весь наш візит», - додала Пурбе-Лундін.

Як відомо, ПАРЄ закликала президента Віктора Януковича розглянути всі можливі засоби, щоб звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко та інших членів колишнього уряду, а також дозволити їм брати участь у майбутніх парламентських виборах.

Асамблея також закликала українську владу «швидко змінити ці дві статті (статті Кримінального кодексу, за якими була засуджена Тимошенко) відповідно до стандартів Ради Європи та зняти звинувачення з колишніх посадових осіб уряду».

Така поправка до резолюції «Функціонування демократичних інститутів в Україні» була підтримали 26 січня 2012 року в Страсбурзі в ході голосування.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 березня прийняла в першому читанні постанову, якою затвердила план заходів з виконання рекомендацій ПАРЄ щодо функціонування демократичних інститутів.

Однак у проект постанови не увійшли вимоги зі звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та інших ув'язнених екс-чиновників, як того вимагає Асамблея. !zn

Читайте також:

Представники ПАРЄ відмовилися оглядати «поліпшену» камеру Луценка

ПАРЄ не знайшла в Україні політичних ув'язнених

У ЄС розчаровані небажанням Ради декриміналізувати статтю Тимошенко