ПАРЄ рекомендує Януковичу дочекатися висновків Ради Європи щодо КПК

13 квiтня 17:00

У ПАРЄ привітали ухвалення українським парламентом нового Кримінально-процесуального кодексу, але попросили президента підписати цей документ тільки після отримання від Ради Європи запевнень в тому, що він повністю відповідає європейським стандартам і нормам.

 

Співдоповідачі Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо України Майліс Репс і Марієтта Пурбе-Лундін схвалили прийняття українським парламентом нового Кримінально-процесуального кодексу.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Ради Європи.

Разом з тим, у зв'язку зі значною кількістю поправок до проекту кодексу, співдоповідачі попросили президента України Віктора Януковича підписати цей документ тільки після отримання від Ради Європи запевнень в тому, що він повністю відповідає європейським стандартам і нормам.

«Новий Кримінально-процесуальний кодекс, який повністю відповідає європейським стандартам, в разі його повної реалізації без застережень, буде важливим кроком у вирішенні певних проблем в українській судовій системі, які були відображені у Резолюції ПАРЄ 1832 (2012) (від 26 січня 2012 року)», - відзначили співдоповідачі ПАРЄ.

Литвин уже зрозумів, що депутатам, можливо, доведеться доопрацьовувати новий КПК

Вони також заявили про готовність продовжувати діалог з українською владою щодо вирішення інших проблем, піднятих у резолюції. З цією метою співдоповідачі ПАРЄ планують відвідати Україну 14-18 травня цього року.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла новий КПК в ніч з 12 на 13 квітня. За прийняття кодексу проголосував 271 народний депутат з 283, зареєстрованих у сесійній залі.
Парламент розглядав у другому читанні КПК чотири дні, починаючи з 10 квітня. Однак якщо 10 і 11 квітня засідання ВР оголошувалися закритими, то пленарне засідання, яке розпочалося о 10.00 12 квітня, завершилося лише 13 квітня близько 4:10 ранку.

Всього у кодекс було внесено понад 3700 поправок.

Президент Віктор Янукович вже заявив, що прийнятий документ буде направлений міжнародним експертам, які оцінять внесені депутатами поправки відповідно до сучасних демократичних стандартів. Тільки після цього глава держави визначиться щодо затвердження документа.

В опозиції ж підтвердили, що мають намір звернутися до Конституційного суду з проханням дати правову оцінку законності прийнятого КПК. На думку фракції, новий закон не відповідає європейським нормативам і конвенції ООН. !zn

Читайте також:

БЮТ оскаржить в Конституційному суді новий КПК

Янукович пообіцяв врахувати висновки міжнародних експертів щодо КПК


В Україні прийнято новий Кримінально-процесуальний кодекс

Депутати затвердили можливість домашнього арешту