ПАРЄ закликала Україну розслідувати порушення на виборах і покарати винних

30 листопада 11:23

У ПАРЄ вважають, що порушення могли спотворити весь виборчий процес, вибори характеризувалися домінуванням олігархічних груп і використанням адмінресурсу.

 

Спеціальний комітет бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи закликав владу України провести ефективне розслідування порушень виборів до Верховної Ради та покарати винних. Про це йдеться у звіті зі спостереження за виборами Ради, затвердженому спецкомітетом бюро ПАРЄ.

«Провести ефективне розслідування порушень, зафіксованих в мажоритарних округах, де були серйозні порушення законодавства, встановити відповідальних за ці порушення і будь-яких інших причетних осіб, і проінформувати про результати Асамблею якомога швидше», - сказано в ньому.

Комітет також вважає, що влада повинна розслідувати можливе застосування адмінресурсу, особливо на місцевому рівні. Також ПАРЄ порекомендувала розглянути скарги кандидатів та партій на розповсюдження матеріалів з наклепом або помилками, а також звинувачення в непрямому підкупі виборців.

У звіті також рекомендується вжити заходів для забезпечення плюралізму ЗМІ в ході виборчих кампаній і поліпшити процедуру підрахунку голосів.

Комітет висловив жаль, що вибори проходили на тлі ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, судові розгляди яких, на думку комітету, мали численні недоліки і порушили право підсудних на справедливий суд.

Комітет зазначив, що під час виборчої кампанії надходили повідомлення про випадки переслідування, погроз, залякування і насильства щодо кандидатів та їхніх виборчих штабів.

У звіті також звертається увага на проблеми з формуванням окружних виборчих комісій і спекуляції щодо зміни членів окружком «технічними партіями», які, як припускає ПАРЄ, були пов'язані з Партією регіонів.

У звіті підкреслюється, що, незважаючи на добре проведене голосування, підрахунок голосів характеризувався затягуванням і низкою порушень, особливо на 13 мажоритарних округах, на 5 з яких були призначені перевибори.

У зв'язку з цим комітет висловлює серйозну заклопотаність і вважає, що ці порушення могли спотворити весь виборчий процес.

В цілому комітет вважає, що парламентські вибори характеризувалися домінуванням великих економічних і фінансових груп, використанням адміністративного ресурсу і відсутністю прозорості у фінансуванні виборчої кампанії і партій, дисбалансом у ЗМІ.

При цьому, на думку комітету ПАРЄ, у виборців був вибір серед політичних партій.

Раніше спостережна місія ПАРЄ заявила, що вважає надмірним вплив бізнесу на виборчий процес в Україні, зазначивши, що країною правлять «гроші й олігархи». Спостерігачі від ПАРЄ жорстко критикували українські вибори, заявивши про регрес демократії у країні.

Спостерігачі також відзначали, що вибори Ради не відображають волю українського народу. !zn

Читайте також:

Оприлюднено офіційні результати виборів у Раду

Російські спостерігачі залишаться в Україні стежити за перевиборами

У Раді зареєстровано законопроект про перевибори в проблемних округах