ПАРЄ може три роки розглядати, чи є Тимошенко і Луценко політв'язнями

08 жовтня 08:20

У Парламентській асамблеї Ради Європи не вважають екс-прем'єра Юлію Тимошенко і колишнього главу МВС Юрія Луценка політичними в'язнями, проте їхнє звинувачення вважається політично мотивованим.

 

Питання про визнання політв'язнями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка може розглядатися від півроку до 2-3 років. Про це заявила співдоповідачка ПАРЄ щодо України Майліс Репс в інтерв'ю газеті.

«Ми сьогодні не називаємо політичними в'язнями ні Тимошенко, ні Луценка, ми говоримо про політично мотивовані звинувачення», - заявила вона, перед цим відзначивши вибірковість правосуддя щодо обох опозиціонерів.

При цьому, відповідаючи на запитання, про те, що її опис справ Тімошенко і Луценка збігається з визначенням терміну «політичний в'язень» в резолюції ПАРЄ, вона відповіла: «Так, точно».

«Ми у відповідності з прийнятим в ПАРЄ рішенням повинні дуже чітко проаналізувати ситуацію у світлі цієї резолюції. Ми не хочемо приймати суто політичне рішення, нам потрібен також юридичний аналіз», - пояснила вона.

«Я згодна, рішення ПАРЄ може відкрити нову сторінку у цій історії, але ж досі все, в тому числі Amnesty International - організація, що визначає список «в'язнів совісті», - з обережністю підходили до даного випадку», - зазначила Репс.

«Тепер юридичному комітету ПАРЄ належить провести аналіз тих країн, щодо яких раніше висувалися підозри у наявності політичних в'язнів, - це Азербайджан, Вірменія, Україна, Росія», - заявила Репс.

«Комітетові належить провести слухання і вивчити позицію експертів, запрошених з низки країн - Німеччини, Великобританії, США, а також представника ЄСПЛ.

Проаналізувавши їхню думку, позицію Amnesty International, комітет прийме рішення», - розповіла вона, пише Коммерсант-Украина.

«У нас два шляхи. Якщо ми говоримо про підготовку спеціальної резолюції ПАРЄ, то це від двох до трьох років. Якщо ж мова буде йти про слухання в юридичному комітеті, то ми впораємося за півроку. Але на сьогодні незрозуміло, до якого висновку ми прийдемо і чи прийдемо взагалі», - зазначила вона.

«Ситуація повинна прояснитися протягом місяця-двох. В середині листопада, а потім на початку грудня в нас будуть зустрічі в Парижі, і якщо там з'ясується, що у комітету немає інтересу йти далі, - що ж, залишиться визнати поразку. Хоча на даний момент в комітеті є домовленість про те, що цю роботу треба виконати», - додала вона.

Відзначимо, ПАРЄ розібралася з визначенням терміну «політичний в'язень» і попросила країни Ради Європи надалі враховувати це визначення в юридичних розглядах.

Таким чином, «політичним в'язнем потрібно вважати особу, позбавлену особистої свободи, якщо позбавлення волі було застосоване в порушення одного з основних прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини (ЄКПЛ) та протоколами до неї, зокрема, свободи думки, совісті і релігії, свободи вираження поглядів та інформації, а також свободи зборів та об'єднань». !zn

Читайте також:

У ПАРЄ вважають, що Тимошенко допоможе тільки амністія

ПАРЄ не побачила в Україні ознак диктаторського режиму

Громадяни України, на думку Меркель, страждають від диктатури й репресій