Парафування угоди з ЄС на грудневому саміті для України не принципово, - МЗС

24 листопада 07:32

Україна не мала принципового наміру парафувати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на саміті Україна - ЄС, який заплановано на 19 грудня.

 

Про це заявив журналістам увечері 23 листопада у Брюсселі заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін.

«У нас не було принципового наміру саме парафувати на саміті. Ідея була - оголосити про завершення перемовин», - сказав він.

Заступник міністра зазначив, що парафування Угоди про асоціацію є технічним процесом, який передбачає візування 1,5 тис. сторінок нової угоди головами перемовних команд України та ЄС.

«Це не є політичний акт», - підкреслив П.Клімкін.

Він зазначив, що саме парафування стане можливим, коли завершиться технічна робота над текстом угоди. При цьому заступник міністра не уточнив, скільки часу може зайняти робота над технічним завершенням тексту угоди.

П.Клімкін також нагадав, що після парафування Європі знадобиться близько півроку для підготовки документа до підписання, оскільки його має бути переведено на всі 23 офіційні мови Євросоюзу.

ZN.UA: Нагадаємо, що минулого тижня профільний комітет Європарламенту затвердив проект рекомендацій ЄП для Ради ЄС та Єврокомісії, в якому закликає якомога швидше завершити всі процедури, пов'язані з даною Угодою, і парафувати документ до кінця року, на саміті 19 грудня у Києві.

Разом з тим, за інформацією ZN.UA, це навряд чи відбудеться. Джерела і з української, і з європейської сторони неофіційно говорять приблизно одне й те саме: парафування на саміті не виключене, але малоймовірне. Більш імовірно, що документ буде парафовано не на саміті, а у більш скромній обстановці, щоб уникнути помпи та участі перших осіб.