Палата представників скасувала дефолт США

02 серпня 05:43

Палата представників Конгресу США прийняла у ніч на вівторок законопроект про підвищення ліміту держборгу США; Сенат має схвалити документ у вівторок, після чого він надійде на підпис президентові Бараку Обамі.

 

Нижня палата американського парламенту схвалила 74-сторінковий бюджетний законопроект 269 голосами "за" (у тому числі 174 голоси республіканців і 95 - демократів) при 161 "проти" (66 республіканців та 95 демократів).

Багато хто побоювався, що консервативні республіканці заблокують прийняття документа, однак цього не сталося, і він був прийнятий з великим запасом.

Щоб проголосувати за закон, який має врятувати США від загрози дефолту, у залі Конгресу вперше з'явилася навіть член палати Габріель Гіффордс, що отримала важке поранення в голову під час замаху на неї у січні.

Очікується, що Сенат схвалить документ, який отримав назву Budget Control Act Amendment, без особливих проблем вдень у вівторок, а президент вже заявив, що підпише закон.

Відповідно до законопроекту, нинішній ліміт держборгу у $14,3 трлн у два прийоми буде підвищено на $2,4 трлн, майже на цю ж суму (приблизно на $2,1 трлн) протягом 10 років буде скорочено держвитрати.

Після схвалення документа, узгодження якого затягнулося на кілька місяців, ліміт держборгу буде відразу підвищено на $400 млрд, потім восени ще на $500 млрд. Витрати скорочуються на $917 млрд протягом 10 років.

Ще раз стелю буде збільшено на суму до $1,5 трлн за підсумками роботи двопартійної комісії, яка до кінця листопада узгодить ще один пакет скорочення бюджетних витрат і, можливо, збільшення доходів.

У той же час у процесі пошуку компромісу демократи фактично відмовилися від своїх пропозицій щодо підвищення податків, а також прийняли концепцію, згідно з якою будь-яке підвищення ліміту держборгу повинно супроводжуватися таким же зниженням витрат у довгостроковому плані.

Адміністрація США ще у травні вичерпала ліміт держборгу, але здійснювала нормальне фінансування видаткових статей за рахунок різного роду хитрощів. Однак з 2 серпня Мінфін не зможе оплачувати всі рахунки і буде змушений відмовитися від фінансування окремих бюджетних статей.

У якийсь момент, припускають спостерігачі, це могло торкнутися і обслуговування держборгу. Така невизначеність могла змусити інвесторів сумніватися в надійності вкладень у держпапери США, що загрожує глибокими потрясіннями на ринку.

Відсутність рішення щодо боргових проблем США (як щодо підвищення ліміту держборгу, так і з точки зору довгострокових перспектив зниження дефіциту бюджету) загрожувала також американському кредитному рейтингу.