Ортега втретє став президентом Нікарагуа

11 сiчня 07:33

Даніель Ортега вступив на третій термін в якості президента Нікарагуа, через два місяці після виборів, якими незадоволені його опоненти.

 

Учасник Сандиністської революції, Д.Ортега, був вперше обраний президентом у 1985 році, але програв на виборах у 1990 році. Він знову став на чолі держави у 2007-му.

Його інавгурація відбулася у вівторок, 10 січня, - через два місяці після виборів, на яких він отримав більше 60% голосів.

Його опоненти вважають, що 66-річний Д.Ортега обійшов конституційну заборону на висування своєї кандидатури на другий термін поспіль. У 2009 році Верховний суд ухвалив, що він може брати участь у виборах 2011 року.

На інавгурацію Д.Ортеги прибули лідери кількох латиноамериканських країн, а також президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, який здійснює турне чотирма країнами Латинської Америки.

Останні роки президент Ірану налагоджував контакти з лівими, популістськими і антиамериканськими лідерами Латинської Америки, особливо - з президентом Венесуели Уго Чавесом, що дратувало Вашингтон.

Минулого тижня представники США закликали країни Латинської Америки утриматися від поглиблення зв'язків з Іраном. Прес-секретар Держдепартаменту заявила, що іранський уряд «у розпачі шукає друзів» і «крутиться» у пошуку нових союзників.

США побачили в цьому турне Ахмадінежада ознаки відчаю, що охопив іранське керівництво після введення жорстких санкцій у зв'язку з ядерною програмою Тегерана.