Опозиція зібрала підписи за розгляд питання про відставку Пшонки

12 квiтня 08:22

150 депутатів висловилися за розгляд парламентом питання про недовіру генпрокурору. Опозиція хоче звільнити керівництво ГПУ через заяви про причетність Юлії Тимошенко до вбивства в 1996 році бізнесмена Євгена Щербаня.

 

Опозиційні народні депутати зібрали 150 підписів, необхідні для того, щоб винести на розгляд парламенту питання про висловлення недовіри генеральному прокурору Віктору Пшонці. Про це 12 квітня повідомив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко.

«Необхідно, щоб у Верховній Раді ми почули інформацію, хто є замовником неадекватної і аморальної інформації про причетність Юлії Тимошенко до низки резонансних вбивств у Донецькій області», - сказав Томенко.

Крім того, він зазначив, що опозиція буде вимагати створення слідчої комісії з розслідування масових вбивств бізнесменів у 90-х роках у Донецькій області і, зокрема, вбивств депутатів Євгена Щербаня і Євгена Кушнарьова.

Томенко подякував всім опозиційним депутатам, які оперативно підтримали звернення щодо підписання колективної ініціативи про висловлення недовіри генпрокурору.

Водночас він висловив здивування, що деякі групи народних депутатів від НУ-НС «побоялися» підписати цей документ.

За його словами, зрозуміла тільки позиція депутатів групи «Єдиний центр» і Християнсько-демократичного союзу, оскільки вони давно співпрацюють з урядом.

Однак викликає подив, зазначив Томенко, що жоден з представників Української народної партії, яка позиціонує себе як опозиційна сила, що захищає права і свободи людини від тиску нинішньої влади, не підтримав цю ініціативу.

Нагадаємо, фракції БЮТ і НУНС вимагають притягнення до відповідальності генерального прокурора Віктора Пшонки та його першого заступника Рената Кузьміна. Лідери опозиції заявляють, що своєю заявою про причетність Юлії Тимошенко до вбивства в 1996 році бізнесмена Євгена Щербаня керівники Генпрокуратури не тільки порушили принцип презумпції невинності, а перейшли всі межі елементарних норм людської моралі.

Відзначимо, що процедура висловлення недовіри генеральному прокурору передбачає не тільки збір підписів 150-ти народних депутатів. 226 нардепів повинні проголосувати за розгляд цього питання за повною процедурою в сесійній залі. !zn

Читайте також:

Кримінально-процесуальний кодекс буде «фіговим листком», якщо не звільнити Пшонку і Кузьміна, - БЮТ

Колишній прокурор Донецька буде виконувати особливі доручення Пшонки

Американський суд знову відмовився розглядати позов Луценка до Пшонки