Опозиція запропонувала законодавчо зобов'язати чиновників знати і використовувати державну мову

05 липня 19:36

Зокрема, законопроект пропонує, щоб посадові особи обов'язково володіли державною мовою і використовували її під час виконання своїх службових обов'язків.

 

Народний депутат від блоку «Наша Україна - Народна самооборона» Ігор Палиця в середу зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 10700 від 04.07.12 "Про обов'язкове володіння та використання державної мови".

Законопроект передбачає введення обов'язкового володіння і використання української мови посадовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування.

Зокрема, законопроект пропонує, щоб посадові особи обов'язково володіли державною мовою і використовували її під час виконання своїх службових обов'язків. У пояснювальній записці говориться, що це також буде підставою для прийняття людини на роботу (на службу), а порушення закону посадовими особами - підставою для звільнення.

Законопроект попередньо розглянутий і в цілому схвалений Інститутом мовознавства імені О.Потебні та Інститутом держави і права ім. В.Корецького НАН України.

Перевірка знань української мови з даного законопроекту буде проводитися шляхом складання іспиту, Кабмін визначить порядок і періодичність його проведення.

Автор проекту зазначив, що ведення даного законопроекту дозволить збільшити сферу застосування української мови.

Нагадаємо, Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний закон, який розширює права російської мови в Україні.

Документ встановлює, що державною мовою є українська мова, але дозволяє використання регіональних мов і мов меншин, якщо кількість осіб-носіїв цієї мови, що проживають на території, на якій поширена ця мова, становлять 10 і більше відсотків від чисельності населення.

Опозиціонери, ряд експертів і громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, практично прирівнюючи її до державної. !zn

Читайте також:

Тимошенко: Янукович оголосив війну незалежній Україні і цілій нації


Опозиція заперечує право половини населення говорити рідною мовою, - Азаров


Литвин підпише мовний закон, якщо при його прийнятті були дотримані всі норми Регламенту

Янукович відправить закон про мови на експертизу