Опозиція сьогодні спробує домовитися про спільну участь у виборах

12 липня 07:57

У Києві у вівторок, 12 липня, відбудеться перша координаційна зустріч представників опозиційних політичних сил щодо підготовки спільної стратегії участі у парламентських виборах 2012 року.

 

Організатор зустрічі - голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко - заявив в інтерв'ю «КоммерсантЪ-Украина», що опозиція не має наміру створювати ніяких формалізованих об'єднань.

«Це так само принципово, як і те, що цю ініціативу ніхто не очолює. Наше завдання - почати координувати зусилля опозиції для захисту чесних виборів і спільно виступити проти підготовленого владою проекту закону про вибори народних депутатів, який здатний перешкодити чесному розподілу голосів», - підкреслив В.Наливайченко.

Він також висловив переконання в тому, що в парламенті немає більшості щодо законопроекту міністра юстиції Олександра Лавриновича про вибори. «У Партії регіонів проблема навіть з тим, щоб зібрати всі свої голоси. Так що у нас є шанс. Упевнений, що нас об'єднає прагнення перейти до системи відкритих списків. Треба переконувати колег, адже це питання політичного виживання», - вважає В.Наливайченко. При цьому він додав, що допускає можливість невдачі: «Звичайно, допускаю. У нас є план Б і навіть план В».

За словами В.Наливайченка, на зустрічі не планується створювати ніяких об'єднань: «Меморандуми, обіцянки і декларації набридли і нам, і людям. Наша мета - перегорнути сторінку і забути весь нафталін, образи, сварки, нарешті перестати говорити тільки про це і перейти до спільних дій у конкретній справі - справі захисту чесних виборів. Окрім відстоювання демократичного законопроекту про вибори, нам потрібна координація зусиль у виборчих округах всіх партій, представлених і не представлених у парламенті».

На зустріч запрошено 17 політичних сил, серед яких «Батьківщина», ВО «Свобода», УНП, КУН, «Фронт змін».

При цьому дві політичні сили - Європейська партія Миколи Катеринчука і «За Україну!» В'ячеслава Кириленка - відмовилися від участі у зустрічі. «Але ми не живемо вчорашнім днем, не тримаємо образи. Ми ще сподіваємося, що вони прийдуть. Можливо, не на цю зустріч, а на наступну, 12 серпня», - додав В.Наливайченко.

Він також зазначив, що лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко не зможе особисто взяти участь у зустрічі: «Буде хтось із депутатів "БЮТ-Батьківщини". Що стосується "Нашої України", її представлятиму я, оскільки Віктор Андрійович у відрядженні».

Відповідаючи на питання, хто візьме на себе координаційну роботу у цій групі», В.Наливайченко сказав: «Буде почерговість. Ротація буде проводитися за алфавітом».