Опозиція програла апеляцію: Суд визнав законним рішення ЦВК виключити Тимошенко і Луценка зі списків

11 серпня 11:46

Київський апеляційний адмінсуд відхилив позов про незаконність виключення Тимошенко і Луценка з виборчих списків Об'єднаної опозиції. Народні депутати, які були присутні під час судового розгляду, зустріли вердикт скандуванням: «Ганьба!».

 

Київський апеляційний адмісуд визнав законним виключення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка з виборчого списку Об'єднаної опозиції "Батьківщина".

Таке рішення суд прийняв на засіданні в суботу, 11 серпня, у справі про розгляд позову опозиції до Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Зазначимо, що вердикт судді оголосили о 14:30, на годину пізніше, ніж планувалося - прийняття рішення в нарадчій кімнаті, куди судді віддалилися ще близько 13:00, затягнулося.

Своє рішення cуд мотивував тим, що законодавство не дозволяє реєстрацію кандидатами в народні депутати осіб, які мають на час реєстрації непогашену судимість.

Народні депутати, які були присутні під час судового розгляду, зустріли вердикт скандуванням: «Ганьба!».

Нагадаємо, що в своєму позові (автор - колишній член Центрвиборчкому, депутат Руслан Князевич) опозиція відзначала, що "виходячи з положень частини третьої статті 76 Конституції України, наявність судимості може бути підставою відмови в обранні народним депутатом, але не може бути підставою для відмови в реєстрації особи кандидатом". "Адже до моменту завершення виборчого процесу судимість може бути знята або погашена", - пояснюється в позові.

- У ЦВК пояснили, в якому випадку Тимошенко і Луценко мають шанс потрапити в Раду

Нагадаємо, 8 серпня Центрвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в народні депутати за списком "Батьківщини" Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, мотивувавши це наявністю у них непогашених судимостей.

Тимошенко і Луценко значилися у виборчому списку опозиції під номерами 1 та 5 відповідно. !zn

Читайте також:

Центрвиборчком зареєстрував список опозиції без Тимошенко і Луценка

Опозиція почала підготовку до імпічменту Януковича

Екс-бютівець розповів, як Тимошенко формувала партійні списки у в'язниці

Тимошенко не бачила остаточного списку Об'єднаної опозиції