Опозиція намагається прорватися через міліцейський кордон на Хрещатик

22 листопада 19:28

На Майдані Незалежності прихильники опозиційних партій намагаються прорватися через кордон міліції, щоб вийти на проїжджу частину вулиці Хрещатик.

 

Правоохоронці не дають їм цього зробити, а також не пускають їх у бік Бессарабського ринку, розташувавшись у кілька шеренг поперек тротуару навпроти Пасажу. Інша частина мітингувальників знаходиться на протилежній від Головпоштамту стороні Хрещатика. Учасники акції вигукують гасла "Революція" і "Зека - геть!"

Станом на 20:07 міліціонерам вдається стримувати мітингувальників на місці. Кількість мітингувальників становить близько 3 тисяч людей. Серед них - депутати від БЮТ Андрій Шевченко, Наталія Королевська, Володимир Яворівський. Вони знаходяться біля Головпоштамту.

Вони тримають прапори всеукраїнської громадської організації "Коаліція учасників помаранчевої революції", Молодіжного націоналістичного конгресу, акції "Вперед", БЮТ і партії "Батьківщина", червоно-чорні та державні прапори. Мітингувальники вигукують гасла "Нас багато - нас не подолати", "Кияни, піднімайтеся", "Банду - геть", "Революція". У деяких з них на одязі помаранчева стрічка, деякі тримають у руках свічки.

При цьому на Майдані Незалежності проводять мітинг і противники Помаранчевої революції, які тримають прапори організації "Загальновоїнська спілка України" і прапори з написом "Досить". На їх мітингу грає музика.

Мітингувальників розділяють близько 100 співробітників міліції, ще близько 200 міліціонерів оточили мітинги. Близько 50 співробітників спецпідрозділу "Беркут" розмістилися в підземному переході на Майдані Незалежності.

Сьогодні, 22 листопада, Україна відзначає День свободи. Незважаючи на те, що суд заборонив проводити мітинги на Майдані Незалежності в цей день, багато організацій проігнорували цю заборону. Міліція затримала голову Коаліції учасників Помаранчевої революції Сергія Мельниченка за звинуваченням у проведенні незаконного мітингу.

Водночас мітинг лідера "Загальновійськовий союз України" Олега Калашникова ніхто не чіпає. Біля Майдану стоять три автозаки, які знаходяться біля прихильників Помаранчевої революції.