Опозиція буде домагатися обрання нового спікера персональним голосуванням

10 грудня 08:21

У «Батьківщині» вважають, що голова Верховної Ради легітимний тільки тоді, коли обирається персональним голосуванням. Депутати мають намір наполягати на тому, щоб новий спікер обирався тільки за допомогою персонального волевиявлення, а не таємним голосуванням бюлетенями.

 

«Батьківщина» має намір наполягати на тому, щоб Верховна Рада сьомого скликання обрала спікера персональним голосуванням депутатів. Про це в ефірі телекомпанії ТВі увечері 9 грудня сказав один з лідерів партії Микола Томенко.

Він зазначив, що завдяки принциповості опозиції Рада шостого скликання прийняла закон, що забороняє голосування депутатів за інших парламентаріїв.

«Ми повинні дотиснути чинного голову Верховної Ради і головне - президента, щоб закон був підписаний», - сказав Томенко.

За його словами, влада спробує затягнути схвалення цього закону.

«Ми повинні цього (підписання) домогтися, тому що, якщо ми пропустимо перше голосування - за голову Верховної Ради, то ми багато чого можемо пропустити ... Ми не можемо допустити, щоб голова Верховної Ради обирався шляхом, (тобто) карткою 226 людини, яка побоялася прийти, чи у якої забрали картку. Тому наша позиція така: голова Верховної Ради легітимний тільки тоді, коли обирається персональним голосуванням», - заявив політик.

Томенко нагадав, що згідно з внесеними до регламенту змінам обрання спікера проводиться відкритим голосуванням з використанням електронної системи «Рада», а не таємним голосуванням бюлетенями, як це було раніше.

Як повідомлялося, 6 листопада Рада ввела відкрите обрання свого голови, а 6 грудня заборонила голосування депутатів за інших парламентаріїв і блокування трибуни парламенту під час пленарних засідань.

Станом на 9 грудня, відповідний закон не підписаний ані президентом, ані спікером.

Новообрана Рада 7-го скликання збереться на перше засідання 12 грудня.

За даними Партії регіонів, голову Ради обиратимуть на першому ж засіданні парламенту 7 скликання, яке відбудеться 17 грудня.

Нагадаємо 3 грудня Литвин заявив, що з ним не вели переговори про можливість його переобрання на посаду в наступному складі парламенту. Він зазначив, що в наступному складі парламенту хоче працювати в Комітеті з питань освіти і науки.

Як відомо, Володимир Литвин обраний народним депутатом Верховної Ради 7-го скликання у мажоритарному окрузі в Житомирській області.

Чинний глава Верховної Ради раніше прогнозував, що питання про обрання спікера парламенту наступного скликання вирішиться у перший же день його роботи.

У Партії регіонів серед ймовірних претендентів на цей пост називали міністра юстиції Олександра Лавриновича та голову парламентської фракції ПР Олександра Єфремова. !zn

Читайте також:

Литвин вважає, що Рада не скоро визначиться з новим спікером

Новий Кабмін сформують після 13 грудня

Перше засідання нової Ради відвідають 300 гостей, в тому числі чотири президенти