Опозиція скасує всі афери з українською ГТС після зміни влади

02 травня 10:01

Росіян попередили не брати участь в аферах української влади щодо приватизації газотранспортної системи.

 

Незаконна угода з газотранспортною системою України, яку українська влада планує разом з Росією, буде скасовано після виборів. Про це голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив в інтерв'ю "5 каналу" в середу, 1 травня, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

"Ми хочемо партнерських відносин (з Росією). Але одразу попереджаю, що після або чергових, чи дострокових президентських виборів в Україні, після того, як зміниться влада - все повернеться на свої місця", - сказав Яценюк.

"Тому ми звертаємось до наших російських партнерів не брати участь в будь-яких незаконних оборудках, які зараз проводяться чи то українським урядом, чи то українським президентом. Якщо вони підуть на те, щоб через незаконну приватизацію отримати право власності на українську ГТС, я вже зараз можу заявити, що це буде скасовано, і власність буде повернута", - підкреслив Яценюк.

Він зазначив, що законом про приватизацію ГТС влада хоче вивести з переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, всю українську газотранспортну систему, "унікальні сховища, яких в Європі ніде немає, і фактично вивести з приватизації всі об'єкти державної власності, які видобувають нафту й газ, і передати право щодо управління і розпорядження цими об'єктами від парламенту до Кабінету міністрів України".

"Цей закон є неприйнятним. Це шлях, як вкрасти залишки енергетичних активів України", - підкреслив він.

Яценюк зазначив, що влада фактично пішла за білоруським сценарієм, коли Росія отримала повний контроль над білоруською ГТС.

"У росіян, напевно, є таємні домовленості з українським урядом, щоб фактично через механізми чи тіньової приватизації, чи тіньової оренди стати власниками української ГТС", - сказав він.

Яценюк нагадав, що в свій час з ЄС був підписаний меморандум про модернізацію української ГТС.

"Є українська ГТС, ми її модернізуємо разом із європейськими партнерами, якщо Росія хоче брати участь в цьому процесі – ми запрошуємо наших російських партнерів. Тільки власність залишиться українською. Експлуатуємо разом", - підкреслив голова фракції "Батьківщина". !zn

Читайте також:

Серед українців - лише 8% прихильників здачі "труби" Росії

МЗС Росії "проїхався" по "страшно застарілій" українській ГТС

Тягнибок знайшов конкретику в "сюрреалістичному" ефірі Януковича - здачу "труби"

"Газпром" новими претензіями хоче змусити Україну здати ГТС, - експерти