Опозиція поскаржилася ЄС на захист персональних даних в Україні

04 березня 08:36

Представники опозиції вважають, що єдиний демографічний реєстр може призвести до тотального контролю держави над українцями, а також сприятиме розвитку корупції.

 

Представники двох комітетів ВР направили відкритий лист голові представництва ЄС в Україні Яну Томбінські про ситуацію з захистом персональних даних в Україні. Лист підписали голова комітету з питань євроінтеграції Григорій Немиря і перший заступник голови комітету з питань прав людини Андрій Шевченко.

"Забезпечення належного захисту персональних даних передбачено Порядком денним асоціації Україна-ЄС, Планом дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та проектом Угоди про асоціації між ЄС і Україною. В той же час практичні кроки України в цьому напрямку створюють значні ризики порушення основних прав і свобод людини", - йдеться у листі.

Депутати, зокрема, наполягають на термінових змінах до закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, що засвідчують особу або її спеціальний статус", який, за їхніми словами, був прийнятий в кінці каденції попереднього складу парламенту під приводом виконанням вимог ЄС для виконання плану щодо візової лібералізації.

На думку авторів листа, закон надає надмірні повноваження органам влади, сприяє корупції, а утворення Єдиного демографічного реєстру порушує право людини на недоторканність його особистого життя і може призвести до тотального контролю держави над українцями.

"Українська влада використовує європейську риторику для прикриття неадекватних і недемократичних кроків. Тому ми просимо наших європейських партнерів відмежуватися від сумнівних новацій, ініційованих урядом", - пояснює Шевченко.

Автори листа також нагадують, що в Україні досі немає "незалежного органу державного нагляду у сфері захисту персональних даних", і звертають увагу на "неузгодженість законодавства про захист персональних даних та закону про доступ до публічної інформації".

Захист персональних даних - як складова Плану дій щодо візової реалізації - фігурує у переліку умов, названих Європейським Союзом для підписання Угоди про асоціацію з Україною. !zn

Читайте також:

До травня Україна повинна показати Євросоюзу, як працює над реформами

Азаров вирішив зайнятися реформою виборчого законодавства після розблокування Ради

Україна і ЄС парафували Угоду про асоціацію