Опозиція пообіцяла не блокувати трибуну, якщо Рибак введе персональне голосування

04 лютого 12:15

Опозиційні депутати пообіцяли припинити блокування Ради, якщо буде введена сенсорна кнопка. За словами голови фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, якщо система Рада-3 не буде введена, він запропонував спікерові забезпечити голосування руками у сесійній залі.

 

Голова фракції "Батьківщина" під час погоджувальної ради у Раді пообіцяв не блокувати трибуну парламенту у разі включення системи Рада-3.

"Ми повинні поставити крапку у питанні персонального голосування. Є кілька шляхів вирішення цього питання. Перший - це включення системи Рада-3 з сенсорною кнопкою. В іншому випадку в українському парламенті повториться історія, коли не депутати, а картки голосували за Харківські угоди, зміни до Конституції, Пенсійну реформу. Це потрібно зупинити. Ми зобов'язані виконати норму Конституції, тоді не буде блокувань", - заявив він.

За оцінками Яценюка, якщо система Рада-3 не буде включена, це означає, що вона кимось демонтована без законних на те підстав. Також він запропонував спікерові парламенту Володимиру Рибаку у разі невведення системи Рада-3 забезпечити голосування руками в сесійній залі.

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок запропонував ввести в дію систему для голосування Рада-1, яка передбачає автоматичне блокування карток для голосування, якщо депутат не зареєструвався вранці особисто.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що не може ввести в дію модернізовану систему голосування "Рада-3" через наявність зареєстрованих депутатами законопроектів і проектів постанов з цього питання. "Підписати розпорядження я не можу, тому що ви, нові депутати, подали шість законодавчих актів", - сказав він.

За його словами, в апараті Ради зареєстровано чотири законопроекти про внесення змін до регламенту Ради і ще два проекти постанов парламенту. Спікер доручив регламентному комітету розглянути ці ініціативи і винести на розгляд Ради рекомендації щодо них.

Нагадаємо, опозиція наполягає на введенні модернізованої системи для голосування, щоб припинити в Раді "кнопкодавство" - коли депутати голосують чужими картками за своїх колег.

Раніше депутат від "Батьківщини" Микола Томенко, коментуючи чутки про те, що система Рада-3 нібито шкідлива для потенції або для організму депутата, висловив готовність особисто протестувати її.

"Я зі своїми колегами готовий пожертвувати здоров'ям і протестувати систему Рада під час канікул...І якщо ми виживемо, то 5 лютого наша група доповість про те, що ми пройшли тестування, і система Рада-3 має бути запущена", - сказав він. !zn

Читайте також:

Яценюк закликав блокувати Раду до повної перемоги над "кнопкодавами"

Кличко поскаржився, що як риба псується з голови, так і нова Рада почала псуватися з Рибака

ПР і КПУ вважають кримінальну відповідальність за "кнопкодавство" піаром і маразмом

Кличко буде боротися з "кнопкодавами" в судах