Опозиція подає позов до ВАСУ для визнання закону про референдум нелегітимним

24 квiтня 17:15

Опозиціонери мають намір домагатися скасування закону про референдум, оскільки він був прийнятий за допомогою "кнопкодавства".

 

Опозиція подає позов до Вищого адміністративного суду України щодо скасування закону про референдум, повідомив журналістам лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час візиту до Брюсселя.

"Цей закон був прийнятий з порушенням Конституції України, а саме базового принципу Конституції - особистого голосування. Усвідомлюємо, що ВАСУ не підтримає позицію опозиції, тому що знаходиться під тиском адміністрації президента. Але ми робимо це для того, щоб після ВАСУ отримати право подання позову до Європейського суду з прав людини про скасування закону про референдум", - повідомив Яценюк, цитує прес-служба "Батьківщини".

Закон про всеукраїнський референдум був прийнятий Верховною Радою в листопаді 2012 року. Згідно з ним, на референдумі можна схвалювати внесення змін до Конституції України, і для затвердження його результатів не потрібна згода депутатів.

В опозиції вважають, що через референдум президент Віктор Янукович має намір змінити політичну систему і систему виборів в Україні, щоб зосередити у своїх руках всю владу.

На початку квітня Центральна виборча комісія почала приймати нормативні документи, необхідні для проведення всеукраїнського референдуму. !zn

Читайте також:

Луценко знає три способи, як зірвати задуманий регіоналами референдум

ВАСУ відмовився визнавати незаконними рішення Ради, прийняті "кнопкодавами"

Регіонали хочуть на референдумі розпустити Раду і провести вибори за мажоритаркою

Проект нової Конституції буде готовий через рік: зміни торкнуться майже всіх розділів