Опозиція оскаржила у ВАСУ закон про референдум

25 квiтня 11:48

Після розгляду питання у ВАСУ опозиція зможе звернутися у цій справі до Європейського суду з прав людини.

 

Опозиційні партії "Батьківщина", "Свобода" і "УДАР" звернулися до Вищого адміністративного суду України з позовом про оскарження прийняття минулим скликанням Верховної Ради закону "Про всеукраїнський референдум", повідомила прес-служба партії "Батьківщина" у четвер, 25 квітня.

У позовній заяві наголошується, що законопроект про референдум був прийнятий за основу 3 червня 2010 року, після чого народні депутати надали відповідні пропозиції і поправки до тексту. Деякі поправки згодом були прийняті парламентом, значить - текст законопроекту було змінено, а за рішенням парламенту від 10 липня 2010 цей законопроект було направлено на повторне друге читання.

У тексті зазначається, що, незважаючи на це, 6 листопада 2012 року на голосування "була неправомірно поставлена редакція законопроекту про референдум в першому читанні - без урахування вже прийнятих у другому читанні змін". Таким чином, був прийнятий закон у його "первинній" редакції.

"Більше того, рішення про прийняття законопроекту прийнято без попереднього постатейного обговорення проекту і взагалі будь-якого його обговорення народними депутатами у залі, без розгляду поправок і пропозицій", - йдеться у позовній заяві.

Як зазначив народний депутат від фракції "Батьківщина" Павло Петренко, тільки після розгляду питання у ВАСУ опозиція зможе звернутися у цій справі до Європейського суду з прав людини. "Як відомо, ЄСПЛ має право розглядати справу тільки в тому випадку, коли вичерпані всі внутрішні засоби захисту порушених прав", - підкреслив він.

Закон про всеукраїнський референдум було прийнято Верховною Радою в листопаді 2012 року. Згідно з ним, на референдумі можна схвалювати внесення змін до Конституції України, і для затвердження його результатів не потрібна згода депутатів.

В опозиції вважають, що через референдум президент Віктор Янукович має намір змінити політичну систему і систему виборів в Україні, щоб зосередити у своїх руках всю владу.

На початку квітня Центральна виборча комісія почала приймати нормативні документи, необхідні для проведення всеукраїнського референдуму. !zn

Читайте також:

Луценко знає три способи, як зірвати задуманий регіоналами референдум

ВАСУ відмовився визнавати незаконними рішення Ради, прийняті "кнопкодавами"

Регіонали хочуть на референдумі розпустити Раду і провести вибори за мажоритаркою

Проект нової Конституції буде готовий через рік: зміни торкнуться майже всіх розділів