Опозиція і влада обмінялись вимогами щодо розблокування Ради

18 березня 08:53

Опозиція вимагає створення тимчасової слідчої комісії для розгляду ситуації з позбавленням мандата Власенка, а також наполягає на звіті прем'єр-міністра Миколи Азарова про економічну ситуацію в країні.

 

Наприкінці минулого тижня опозиція висунула Партії регіонів нові умови, необхідні для початку роботи парламенту. Серед них: створення тимчасової слідчої комісії Верховної ради з розслідування обставин позбавлення депутатського мандата захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка, звіт уряду про економічну ситуацію в країні, призначення дати виборів мера Києва.

У Партії регіонів назвали ці умови нереалістичним, але впевнені, що опозиція розблокує трибуну заради ухвалення законопроектів з питань євроінтеграції.

Можливість розблокування роботи Верховної ради спікер Володимир Рибак обговорив з представниками парламентських фракцій у п'ятницю у своєму кабінеті.

"На нараді були присутні заступники керівників фракцій...Вони (представники опозиції) сформулювали кілька питань, після вирішення яких робота Верховної ради буде відновлена", - повідомив Рибак за підсумками переговорів, пише "Коммерсант-Украина".

Під час зустрічі зі спікером представники опозиції розширили список вимог.

"Перша з них стосується незаконності позбавлення Сергія Власенка депутатських повноважень. Ми запропонували два варіанти вирішення проблеми: перший - створення тимчасової слідчої комісії Ради, яка з'ясує всі обставини цього інциденту, а другий - Сергій Власенко залишається народним депутатом, поки свої рішення з цього питання не приймуть Конституційний суд і Європейський суд з прав людини", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Представники опозиції також зажадали від Партії регіонів заслухати 22 березня звіт прем'єр-міністра Миколи Азарова про економічну ситуацію в країні і внести на розгляд Верховної Ради антикризову програму уряду.

"Третя вимога - виступ президента в парламенті. Ми вимагаємо, щоб Віктор Янукович приїхав у Верховну раду і сказав, чи влаштовує його економічна ситуація",- додав Соболєв.

Заступник голови фракції "Свобода" Олексій Кайда повідомив, що фракції опозиції запропонували ПР ухвалити проект постанови про призначення на 30 травня виборів мера столиці і депутатів Київради: "Однак представники Партії регіонів заявили про необхідність внесення змін у деякі законодавчі акти, щоб врегулювати питання про вибори в Києві. Коли ми їх (ПР) попросили представити перелік цих змін, вони сказали, що не готові. Тобто починається якась незрозуміла гра",- сказав він.

Остаточну відповідь більшості в опозиції розраховують почути 18 березня об 11.00 на засіданні погоджувальної ради.

"Наші пропозиції Володимир Рибак сприймав, як завжди, - "уважно слухаю, а потім чекаю команди від президента Януковича. Але ми запропонували такий сценарій, який повинен влаштувати всіх", - резюмував Соболєв. !zn

Читайте також:

Рибак заявив, що Власенка не раз попереджали про позбавлення мандата

Опозиція готова розблокувати парламент заради Януковича

Рибак допустив розпуск парламенту Януковичем, але сподівається відновлення роботи Ради 19 березня

Опозиція змінює тактику і стратегію: Ми йдемо піднімати людей проти нинішньої влади