Опозиція готується заблокувати Раду

02 квiтня 13:13

Опозиція пообіцяла заблокувати трибуну парламенту, якщо не будуть призначені вибори у Києві.

 

Опозиційні фракції - Батьківщина, УДАР, Свобода - блокуватимуть трибуну Верховної Ради, якщо на сьогоднішньому пленарному засіданні не буде прийнято постанову про призначення виборів мера Києва і депутатів Київради на 2 червня.

"Якщо виборів не буде, ми будемо блокувати трибуну, тому що розуміємо, що від Верховної Ради дуже багато залежить", - заявив Віталій Кличко.

Крім того, під час перерви у ранковому засіданні парламенті до учасників опозиційного мітингу біля Верховної Ради також вийшли голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок, народні депутати Олександр Бригинець, Ігор Мірошниченко і позафракційний нардеп Петро Порошенко.

Опозиціонери починають розходитися з мітингу під Радою

Олег Тягнибок закликав прихильників опозиції залучати якомога більше людей в акції протесту.

"Після перерви буде розглянуті законопроекти про євроінтеграцію, скасування пенсійної реформи і виборах у Києві. Ми просимо повідомити всім своїм знайомим про мітингу і розійтися по Києву", - заявив він.

Раніше представники фракції Партії регіонів заявили, що не будуть голосувати за постанову про призначення дати виборів в Києві, "Немає юридичних підстав голосувати за проект постанови (про призначення дати виборів у Києві). Ми хочемо діяти в межах Конституції і законодавства України", - сказав Олійник журналістам у вівторок, 2 квітня, відповідаючи на питання, чи буде фракція голосувати за відповідний проект постанови.

Як повідомлялося, позачергові вибори депутатів Київради і столичного міського голови відбулися в кінці травня 2008 року. Київський міський голова Леонід Черновецький 1 червня 2012 року написав заяву про відставку з посади мера столиці. 12 липня Київрада 110 голосами прийняла до уваги факт дострокового припинення його повноважень.

Згідно з рішенням Київради, секретар Київради Галина Герега тимчасово здійснює повноваження київського міського голови з моменту дострокового припинення повноважень Черновецького на цій посаді.

Профільний комітет Ради рекомендував призначити місцеві вибори у Києві на 2 червня. Однак 48 народних депутатів звернулися до Конституційного суду з проханням дати офіційне тлумачення низки статей Конституції і закону про місцеві вибори з приводу того, чи можуть у Києві проводитись чергові вибори до 2015 року.

21 березня Рада прийняла у першому читанні рішення про проведення виборів у Києві 2 червня. У другому читанні зазначений проект рішення має бути розглянуто через два тижні.

Разом з тим, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція буде очікувати цього рішення КС і має намір прийняти в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС. !zn

Читайте також:

Регіонали відмовилися голосувати за призначення виборів у Києві

Опозиціонери вирішили залишатися біля Ради, поки не вирішиться питання з виборами в Києві

Перед мітингом опозиції до стін Ради стягнули близько тисячі співробітників міліції