«Опора» закликала встановити відеоспостереження підрахунку голосів на виборах

05 липня 12:39

Веб-камери повинні бути встановлені не тільки у приміщеннях для голосування, а й у кімнатах, де підраховуються бюлетені, а також у коридорах виборчих дільниць, вважають громадські активісти.

 

Громадянська організація «Опора» закликає владу організувати відеоспосреження не тільки за перебігом голосування, а й за ходом підрахунку голосів. Для цього пропонується встановити відеокамери у приміщеннях, де засідають окружні виборчі комісії, та в коридорах біля них.

Про це заявила координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на прес-конференції у четвер, 5 липня.

"Ми закликаємо встановити належне відеоспостереження в окружних виборчих комісіях, яке буде фіксувати не просто те, що відбувається у приміщенні, де засідає ОВК, а й вести аудіо- та відеозапис всіх без винятку засідань. Особливо важливо фіксувати відео засідання, коли будуть оголошуватись і зачитуватися результати підрахунку голосів на дільницях, тобто протоколи, які будуть привезені дільничними виборчими комісіями", - сказала Айвазовська.

- Рада вирішила обладнати виборчі дільниці веб-камерами майже на мільярд гривень

Вона зазначила, що загалом виділення майже 1 млрд грн на відеоспостереження є позитивною тенденцією, однак у разі виникнення "політичної волі до фальшування" відеокамери не стануть достатньою перешкодою для їх здійснення.

"Умовно кажучи, якщо є бажання організувати фальшування і вкидання бюлетенів, то на окремо взятій виборчій дільниці може просто зникнути світло, і, відповідно, й ця відеокамера не буде корисною", - зауважила представник "Опори". Окрім того, потребує вирішення ціла низка питань, зокрема щодо забезпечення всіх виборчих дільниць інтернетом, належного збереження інформації з відеокамер.

Айвазовська також переконана, що відеокамери потрібно встановлювати не тільки в приміщеннях, де засідатимуть ОВК, а й у коридорах. Вона аргументувала це тим, що непоодинокими є випадки, коли члени виборчих комісій виносили з приміщень для голосування печатки, що є кримінальним злочином, і вносили уточнення у протоколи підрахунку голосів на дільницях безпосередньо у коридорах окружних чи територіальних комісій. "Таке відеоспостереження дало б можливість забезпечити контроль за тим, що відбувається загалом на території ОВК, а коефіцієнт корисної дії цієї новації був би значно підвищений", - підсумувала координатор виборчих програм «Опори». !zn

Читайте також:

Яценюк вважає, що веб-камерами на дільницях влада спробує залякати виборців

Всі виборчі дільниці на парламентських виборах будуть обладнані відеокамерами

ПАРЄ направить на вибори в Україну 41 спостерігача

Гриценко приєднався до Об'єднаної опозиції за умови персональної відповідальності її лідерів за кандидатів у депутати