ООН: Перемир'я у Сирії під загрозою

19 квiтня 07:30

Незважаючи на набуття чинності угоди про припинення вогню у Сирії, урядові війська і повстанці повідомляють про нові напади.

 

Влада Сирії не виконала повною мірою свої зобов'язання в рамках мирного плану, підтриманого світовою спільнотою. Про це йдеться в оприлюдненому 19 квітня посланні генерального секретаря ООН Пан Гі Муна членам Ради Безпеки. Зокрема, Дамаск має довести до кінця виведення військ і важких озброєнь з міст, наголошується в документі.

Генеральний секретар ООН наголошує, що акти насильства в Сирії тривають, незважаючи на набуття чинності угоди про припинення вогню.

Так, 18 квітня перемир'я в Сирії знову було затьмарено, коли під час вибуху загинули шість співробітників сил безпеки і урядові сили відновили артилерійський обстріл в охопленій заворушеннями провінції Хомс.

Державне інформаційне агентство САНА повідомило, що «озброєне терористичне угрупування» привело в дію вибуховий пристрій, закладений на дорозі у провінції Ідліб на півночі країни. Також повідомлялося, що снайпер застрелив поліцейського в місті Дараа на півдні країни.

У свою чергу правозахисні організації та активісти зазначили, що сирійські сили продовжили обстріл районів у Хомсі.

Уряд Сирії заявив, що має право відповідати на атаки «терористів» незважаючи на свою угоду з планом мирного врегулювання, запропонованим спецпредставником ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннаном. Цей план також закликає опозиційні організації припинити насильство.

США вже висловили сумнів у здійсненності сирійського мирного плану. Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що розвиток подій досяг критичної точки: «Ми підійшли до ключового поворотного моменту: або ми зуміємо здійснити план Кофі Аннана у згоді з директивами Ради Безпеки ООН, використовуючи спостерігачів для поступового розширення територій, де зберігається світ, або ми станемо свідками того, як Башар Асад втратить свій останній шанс і нам доведеться вдатися до додаткових заходів. Ми будемо продовжувати посилювати тиск на Асада».

Крім того, посол США в ООН Сюзан Райс заявила про те, що шістка спостерігачів ООН вже зіткнулася з обмеженнями свободи дій. А прес-секретар Білого Дому Джей Карні оголосив, що поведінка сирійського уряду демонструє нещирість режиму Асада, який пообіцяв виконати всі положення плану Аннана, включаючи припинення вогню і виведення військ.

Але поки, незважаючи на ці порушення, ООН виходить із того, що план залишається чинним. Представники організації продовжують переговори з сирійською владою щодо пересування спостерігачів по країні. ООН хоче скористатися своїми вертольотами, Дамаск пропонує свої і наполягає на наданні армійського експорту для спостерігачів, що суперечить правилам ООН.

ООН також заявила про наміри направити до країни розширену місію міжнародних спостерігачів - чисельністю до 300 осіб. !zn

Читайте також:

Євросоюз готує 13-й пакет санкцій проти Сирії


Угоди про припинення вогню у Сирії не дотримуються - спостерігачі ООН

Український фрахтувальник спростував перевезення іранської зброї до Сирії

Клінтон звинуватила Росію в тому, що Асад ще при владі