Олланд став новим президентом Франції

07 травня 05:51

Франсуа Олланд став першим за 17 років соціалістом, що зайняв посаду президента Франції - після Франсуа Міттерана, який очолював Францію з 1981 по 1995 рік.

 

У другому турі президентських виборів у Франції, за останніми даними, кандидат від соціалістів Франсуа Олланд набрав трохи більше 51% голосів виборців. Міністр внутрішніх справ Франції Клод Геан офіційно оголосив про обрання Олланда президентом.

Діючий президент Ніколя Саркозі набрав за результатами недільного голосування трохи менше 49%. Явка на виборах у Франції склала 81,25%.

Прихильники Олланда вже щосили святкують перемогу. У Парижі величезний натовп зібрався на площі Бастилії. Люди з прапорами, повітряними кульками та трояндами в руках. Ця квітка - символ «Соціалістичної партії».

Виступаючи перед своїми прихильниками у місті Тюль, перед тим, як вилетіти в Париж, Олланд сказав, що поважає переконання тих, хто голосував проти нього, підкресливши, що хоче стати президентом усіх французів без винятку.

Перемога Олланда має значення не тільки для Франції, другої за величиною економіки єврозони, але і в цілому для Європи, яка намагається вибратися з фінансової кризи. Олланд став першим президентом-соціалістом з часів Франсуа Міттерана, який залишив пост у 1995 році.

Виступаючи перед своїми прихильниками у Парижі, Олланд заявив, що розуміє свою перемогу на виборах як ознаку прагнення європейців покінчити з суворою економією. «Ви не просто люди, які хочуть змін. Ви вже рух, який виник по всій Європі і, можливо, по всьому світу», - заявив Олланд.

Саркозі після появи перших результатів виборів визнав свою поразку, заявивши, що програш повністю лежить на ньому, і побажавши успіхів Олланду. Саркозі закликав виборців, які голосували за нього, залишатися згуртованими. Говорячи про майбутні парламентські вибори, які відбудуться у червні в країні, він сказав, що не має наміру очолювати виборчу кампанію правих.

Читайте також:

Екс-прем'єр Лівії підтвердив, що Каддафі фінансував президентську кампанію Саркозі

Вибори у Франції: ставки зроблені

Французька дискусія з українською проекцією