Офіційні звання Героїв Шухевичу і Бандері може повернути тільки Верховний суд

03 серпня 12:25

Рішення Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), що стосуються позбавлення звань Героїв України головнокомандуючого УПА Романа Шухевича та лідера ОУН Степана Бандери можуть бути оскаржені у Верховному суді, вважають у Міністерстві юстиції України.

 

«Я думаю, це неприпустимі речі, якщо ми будемо зараз давати оцінку судовим рішенням. За Конституцією у нас рішення судів обов'язкові до виконання, і в нас є виключно процесуальний шлях їх оскарження. Якщо мова йде про рішення Вищого адміністративного суду, тобто єдиний процесуальний шлях - оскаржити рішення спеціалізованого суду у Верховному суді за винятковими обставинами», - сказала виконуюча обов'язки міністра юстиції Інна Ємельянова по закінченню засідання Кабінету міністрів України в середу, 3 серпня.

Відповідаючи на питання, чи мав право третій президент України (2005-2010) Віктор Ющенко присвоювати звання Героїв України людям, які жили в минулому столітті, вона зазначила, що закон не дає чітких критеріїв визначення цього. «Закон не визначає у нас чітких критеріїв, чи були це люди, які на сьогоднішній день живуть, або ж це померлі люди», - зазначила І.Ємельянова.

Нагадаємо, що ВАСУ у вівторок, 2 серпня, залишив чинним рішення Донецького окружного адміністративного суду від 2 квітня 2010 року та ухвалу рішення Донецького апеляційного адміністративного суду від 23 червня 2010 року, якими визнано незаконним указ В Ющенка від 20 січня 2010 року про присвоєння С.Бандері звання Героя України. Крім того, колегія суддів ВАСУ не задовольнила касаційні скарги В.Ющенка і сина Р.Шухевича Юрія Шухевича на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про визнання незаконним президентського указу про присвоєння звання Героя України Р.Шухевичу у жовтні 2007 року.

29 жовтня 2009 року Донецький окружний адміністративний суд відмовив професору Донецького національного медичного університету А.Соловйову у задоволенні позову, яким він оскаржив указ президента про присвоєння звання Героя України Р.Шухевичу. Проте 21 квітня 2010 року Донецький апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу Соловйова і визнав указ незаконним. Раніше, 2 квітня 2010 року той же Донецький окружний адміністративний суд позбавив С.Бандеру звання Героя України,
ґрунтуючись на факті, що той не був громадянином України.