Одна з найголовніших проблем України - очевидна втрата довіри до влади з боку суспільства

26 серпня 15:45

На думку колишнього радника Володимира Путіна Андрія Ілларіонова, Україні не вдалося створити вільну ринкову економіку, стале демократичне суспільство. Події останніх півтора років - яскраве тому підтвердження, вважає він: сьогодні Україна не є повністю вільною країною з політичного погляду.

 

Таку думку в інтерв'ю ZN.UA висловив колишній радник російського президента Володимира Путіна, а нині науковий співробітник Інституту Катона (США) Андрій Ілларіонов.

«Сьогодні Україна не є повністю вільною з політичного погляду країною, якою вона була при президенті Ющенку. Створити демократію й створити стійку демократію - це не одне й те саме. Зрештою, Україні не вдалося створити правову систему, яка відповідала б вільному суспільству, вільній економіці, демократичній системі. Цих трьох завдань не було вирішено - вони для майбутнього», - говорить А. Ілларіонов.

На думку екс-радника В. Путіна, одна з найголовніших проблем нинішньої України - очевидна втрата довіри до влади з боку суспільства.

"Концентрації влади в руках однієї людини або групи людей для проведення самих реформ достатньо, для їхнього успіху - ні... Я не знайомий з деталями цих реформ. Цілі деяких з них викликають цілковиту підтримку. Але в мене склалося враження, що реформи, оголошені й проведені урядом в останні півтора року, не здобувають достатньої підтримки в українському суспільстві. Рейтинг правлячої партії впав удвічі, що свідчить про реакцію на дії влади. Тим часом досвід успішного реформування свідчить про те, що реформи стають результативними й стійкими, якщо вони мають підтримку значної частини громадян. Якщо реформи відторгаються суспільством, то, навіть попри свою можливу короткострокову економічну ефективність, у довгостроковому плані вони можуть виявитися невдалими", - говорить А. Ілларіонов.

Відсутність масової підтримки реформ з боку більшості українців і нездатність нинішньої влади співпрацювати з суспільством заважають зробити перетворення стійкими, відзначає екс-радник президента РФ.

"Внутрішнє несприйняття більшістю того, що робить влада, може виявитися небезпечнішим за соціальне обурення, яке рано чи пізно може призвести до скасування неприйнятних рішень. Це може зробити і політична сила, яка прийде на зміну нинішній команді. Імовірно й те, що при збереженні законів на папері реальна практика істотно від них відрізнятиметься".

Більш довгостроковим завданням України, вважає він, є зміцнення української національної свідомості. «Але це жодною мірою не означає, що всі повинні думати однаково. Але бодай стосовно деяких ключових параметрів у країні необхідно мати якусь подобу консенсусу».

Це стосується не лише того, інтегруватися Україні в Європу, чи вступати їй в ЄС і НАТО, вважає А. Ілларіонов. Він підкреслює: насамперед це стосується ключових питань історії самої України. « Межі між ідеологічними і партійно-політичними уявленнями людей, як і раніше, надто сильно збігаються з регіональними межами в Україні. Це серйозна проблема для середньо- і довгострокового існування країни як незалежної держави», - упевнений А. Ілларіонов.

Повний текст інтерв'ю Володимира Кравченка з Андрієм Ілларіоновим читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна»