Один депутат обходиться українцям в 1,5 млн грн на рік

07 грудня 12:36

Окрім заробітної плати, яка зараз становить 15 тисяч гривень, чинні парламентарі отримують грошову компенсацію службових витрат в розмірі близько 20 тисяч гривень на місяць.

 

Існує приблизна норма витрат на одного депутата ВР: на безкоштовний проїзд народним обранцям відводиться 26 800 гривень, на міські та міжміські розмови - 4 890, на канцелярське приладдя - 708, на відшкодування коштів періодичним виданням за публікацію авторських матеріалів народних депутатів України - 500, для виступів на радіо, телебаченні, у пресі з питань депутатської діяльності - 5 000, на утримання помічників-консультантів - 216 тисяч, на їхні відрядження у виборчі округи - 3 600, на збори виборців в округах - 670, на проходження через залу офіційних делегацій при відрядженні народних депутатів України - 1 700, на відшкодування вартості путівки на санаторно-курортне лікування - 4 000-5 000 гривень.

Також на оздоровлення в 2012 році депутати додатково будуть ще отримувати 16 мільйонів гривень - по дві місячні зарплати на ніс.

Разом з тим, кожен народний обранець на рік обходиться країні мінімум у 765 тисяч гривень. За п'ять років, відповідно, у 3 мільйона 825 тисяч. Плюс, якщо держава забезпечує депутата постійним житлом, до цієї ж суми, за словами першого заступника голови Комітету з питань бюджету Владислава Лук'янова, можна сміливо додати ще один мільйон гривень.

«Якщо ми говоримо про депутатські пільги, давайте порахуємо, у що обійдуться квартири. Якщо взяти, порахувати просто: 450 депутатів, 450 квартир як мінімум по мільйону гривень, ось вам 450 мільйонів». Результат - приблизно 1,5 млн гривень.

Після закінчення терміну дії депутатських повноважень, народний обранець має право цілий рік ніде не працювати і при цьому отримувати свою парламентську платню з усіма надбавками. При виході на пенсію йому призначать утримання у розмірі 80% від рівня зарплати діючих депутатів. До кінця життя екс-парламентарій зможе користуватися безкоштовним лікуванням у лікарнях і поліклініках при органах державної влади.