Обвинувачення не знає, чи буде Тимошенко в суді 13 лютого, а захист вважає можливу доставку тортурами

07 лютого 17:27

Якщо Тимошенко відмовиться їхати до суду, сторона звинувачення підкреслила, що будуть вживатися відповідні заходи. Захист ж не бачить можливості доставки екс-прем'єра до суду, не застосовуючи до неї тортур.

 

Представник державного звинувачення прокурор Олег Пушкар не знає, чи буде екс-прем'єр Юлія Тимошенко доставлена до суду 13 лютого. Про це він заявив під час брифінгу в четвер, 7 лютого.

"Її (Тимошенко) рік намагаються доставити до суду в Харкові. В той же час в її клопотанні заявлено бажання бути присутньою на судовому засіданні, вона сама зацікавлена в цьому", - сказав прокурор.

За його словами, свідок у справі Євгена Щербаня присутній у суді і в середу, і в четвер, і був готовий давати свідчення. Прокоментувати його особу прокурор відмовився.

Відповідаючи на питання, чи правда, що розглядається можливість доставки Тимошенко у Київ вертольотом, Пушкар відповів: "Я думаю, їй зроблять всі необхідні пропозиції, щоб доставити до суду".

Якщо ж Тимошенко відмовиться їхати до суду, прокурор підкреслив, що "будуть вживатися відповідні заходи".

- Суд розпорядився доставити Тимошенко на допит у "справі Щербаня" 13 лютого

У свою чергу захисник екс-прем'єра Сергій Власенко не бачить можливості доставки Тимошенко до суду для проведення слідчих дій, не застосовуючи до неї тортур.

"Стан здоров'я Юлії Володимирівни погіршився. І я не бачу ніякої можливості доставити її, не застосовуючи тортур", - сказав він журналістам після закінчення судового засідання.

Як повідомила раніше у четвер Державна пенітенціарна служба України, Тимошенко продовжує відмовлятися від участі в слідчих діях у судовому засіданні з використанням відеоконференцзв'язку, а також вимагає від суду перенести їхнє проведення (допит свідка за її участю) на 2-3 тижні.

6 лютого суддя Царевич перенесла проведення слідчих дій в режимі відеоконференції в рамках розслідування вбивства Щербаня на четвер, 7 лютого, у зв'язку з клопотанням Тимошенко про перенесення допиту свідка, бо вона не готова до проведення слідчої дії, оскільки пізно була про це повідомлена.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року, проте в даний час проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" №5 в Харкові.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генпрокуратура України завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата Щербаня, Тимошенко вручено повідомлення у підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Він також повідомив, що справа про вбивство Щербаня та кримінальна справа про розкрадання бюджетних коштів для виплати боргів ЄЕСУ перед Міноборони РФ об'єднані в одне провадження.

Тимошенко і Лазаренко категорично заперечують свою причетність до вбивства.

Народний депутат Щербань 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви був розстріляний групою осіб, які з автомобіля відкрили по ньому вогонь з вогнепальної зброї. В результаті отриманих поранень депутат, його дружина і механік померли. Бортінженер літака помер в лікарні від вогнепального поранення в шию. !zn

Читайте також:

Тимошенко попросила перенести суд справи Щербаня на 2-3 тижні

Кучма впевнений, що Тимошенко не замовляла вбивство Щербаня

Генпрокуратура знайшла живих свідків у справі про вбивство Щербаня

У справі Щербаня немає доказів того, що кілера оплачували Тимошенко або Лазаренка, - адвокат