Об'єднана опозиція випереджає Партію регіонів на 1,5%

17 серпня 10:49

За три місяці до виборів чотири соціологічні компанії провели масове опитування політичних симпатій серед 10 тис. українців (зазвичай вибірка не перевищує 2 тис. осіб). Лідирує опозиція

 

Якби вибори відбулися найближчим часом, найбільше голосів виборців отримали б «Батьківщина», за яку готові проголосувати 26,2% тих, хто має намір взяти участь у виборах, і Партія регіонів (24,6%). Про це свідчать дані опитування, проведеного чотирма українськими соціологічними службами на початку серпня.

За партію «УДАР» Віталія Кличка готові проголосувати 11,8% учасників виборів, за Комуністичну партію України - 9,4%.

Близькі до подолання 5%-го виборчого бар'єру також партія Наталії Королевської «Україна - Вперед!» (4,3%) і ВО «Свобода» (4,2%).

15,4% тих, хто має намір взяти участь у виборах, ще не визначилися, за кого голосувати.

% від усіх опитаних

% тих, хто збирається взяти участь у виборах

«Батьківщина» (Юлія Тимошенко, Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко)

19,6

26,2

Партія регіонів (Микола Азаров, Сергій Тігіпко)

19,0

24,6

Партія «УДАР» Віталія Кличка

9,5

11,8

Комуністична партія України (Петро Симоненко)

7,5

9,4

Партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!»

3,5

4,3

«Свобода» (Олег Тягнибок)

3,2

4,2

Народна партія (Володимир Литвин)

1,1

1,3

«Наша Україна» (Віктор Ющенко, Юрій Костенко)

0,6

0,8

Радикальна партія Олега Ляшка

0,4

0,4

Голосував би за іншу партію

1,4

1,7

Не брав би участі у голосуванні

15,7

-

Важко сказати

18,6

15,4

Серед респондентів, що визначилися, за яку партію голосувати, впевненість у своєму виборі досить висока: майже половина з них (48,9%) цілком впевнені у своєму виборі, ще 43,5% скоріше впевнені в ньому.

Основною причиною, яку респонденти враховували, коли визначалися, за яку партію голосувати, опитані назвали те, що ця партія може вирішити проблеми, що стоять перед країною - цю відповідь дали 51,5% респондентів, які збираються голосувати за якусь партію. Також серед причин вибору часто називалися: цю партію очолює сильна особистість, рішучий лідер (41,7%) партія здатна поліпшити життя таких людей, як сам респондент (31,2%), її ідеологічні позиції найбільш близькі поглядам і переконанням респондента (29, 5%), ця партія здатна здійснити реформи, позитивні зміни в суспільстві (24,8%), ця партія забезпечить стабільність в державі (24,0%), у керівництво партії входять люди, які викликають повагу респондента (23,5%) .

Ці причини часто називалися у всіх регіонах. Крім того, на Півдні і Сході часто називалася така причина вибору партії: ця політична сила має недоліки, але інші партії - ще гірші (21,7% респондентів на Сході, 21,0% - на півдні). У Західному регіоні серед причин вибору також часто називали те, що партія відстоює українську мову як єдину державну (23,4%) і те, що вона захищає українську культуру, українські традиції, цінності (20,9%).

Опитування проводилося компанією GfK Ukraine, соціологічною групою Рейтинг, Центром Соціс та Центром Разумкова з 27 липня по 9 серпня 2012 року. Всього було опитано 10979 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками (регіон проживання, тип поселення, вік і стать). Вибірка будувалися як стратифікована, багатоступенева, випадкова на перших етапах відбору і із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 1,0% з імовірністю 0,95. !zn

Читайте також:

У парламент точно проходять 4 партії, Тягнибок і Королевська - близькі до 5%

Луценко назвав партію Кличка опозиційною тільки «з натяжкою»

Електорат опозиції підтримує коаліцію «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи»