Об'єднана опозиція буде відстоювати право Тимошенко і Луценко на депутатство в міжнародних судах

15 серпня 16:03

У «Батьківщині» вважають, що сенсації не сталося і українські судді продовжують виносити політикоправові рішення. Відстоювати право екс-прем'єра і екс-міністра внутрішніх справ балотуватися в депутати Об'єднана опозиція буде в Євросуді з прав людини.

 

Об'єднана опозиція "Батьківщина" звернеться до Європейського суду з прав людини для оскарження рішень українських судів, які підтвердили законність відмови в реєстрації екс-прем'єра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка кандидатами в депутати.

"Ми вичерпали всі внутрішньодержавні процедури, але ще залишаються міжнародні інституції. Очевидно, політична партія буде приймати відповідне рішення і звертатися за підтримкою до Європейського суду з прав людини", - сказав постійний представник "Батьківщини" в Центральній виборчій комісії Руслан Князевич, коментуючи рішення Вищого адміністративного суду України, який підтвердив законність відмови в реєстрації Тимошенко і Луценка кандидатами в народні депутати.

При цьому Князевич наголосив, що рішення ВАСУ для нього "не стало несподіванкою".

"Очевидно, що вже якісь рішення були заготовлені і тому нічого нового очікувати не доводиться", - зазначив він.

При цьому Князевич висловив здивування, що ВАСУ в аргументації свого рішення використав, взокрема, політичні аргументи.

"Відверто кажучи, вперше відверто політичні аспекти вказуються в правовому рішенні", - прокоментував він частину рішення ВАСУ, в якій йдеться, що закон про вибори депутатів, одну з норм якого оскаржить опозиція, приймався за участю опозиційних депутатів.

- Тимошенко і Луценко отримали остаточну відмову в реєстрації кандидатами в нардепи

"Нічого нового для мене суд не сказав. Я просто дуже здивований тим, що суд більше схильний до прийняття політико-правових, ніж виключно правових рішень", - сказав Князевич.

Нагадаємо, 8 серпня Центрвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в народні депутати за списком "Батьківщини" Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, мотивувавши це наявністю у них непогашених судимостей.

Тимошенко і Луценко значилися у виборчому списку опозиції під номерами 1 та 5 відповідно.

Об'єднана опозиція спробувала оскаржити це рішення, проте Київський апеляційний адмінсуд відхилив позов про незаконність виключення Тимошенко і Луценка з виборчих списків.

ВАСУ 15 серпня підтвердив законність відмови у реєстрації екс-прем'єра і екс-міністра внутрішніх справ кандидатами в народні депутати за партійним списком опозиції. !zn

Читайте також:

Тимошенко і Луценко отримали остаточну відмову в реєстрації кандидатами в нардепи

Об'єднана опозиція попросила світову спільноту посприяти участі Тимошенко і Луценка у виборах

Центрвиборчком зареєстрував список опозиції без Тимошенко і Луценка

ЦВК не знайшов підстав відмовити футболістові Шевченку в праві балотуватися в Раду